Je li ovo jedna od najljepših igara svih vremena?

Foto: Press

REALNO gledajući, PlayStation nikada nije bila "go to" konzola što se platformskih igara tiče i Nintendo je u tom pogledu uvijek vodio glavnu riječ.

U određenoj mjeri tako je i danas.

I daleko od toga da Sony nije imao "konje za trku", ali PS platformeri uvijek su bili priča za sebe. Njihovi Jak & Daxter, LittleBigPlanet ili Ratchet & Clank ipak nisu bili Sonyjev Super Mario, pa čak ni njihov Sonic. Funkcionirali su u vlastitom svijetu, ali nisu postali maskote kao Nathan Drake, Joel, Ellie ili Aloy.

Jedan od vizualno najimpresivnijih platformera svih vremena

Istina, Sony se od starta nametnuo kao "zrelija konzola" koja cilja na nešto starije igrače i to im je svakako pošlo za rukom, ali nije tajna da su paralelno pokušavali uzeti i dio tržišta kojim je Nintendo suvereno vladao. I mnogi su to često isticali kao problem, dok se u stvarnosti događalo nešto drugo. Bilo bi dobro da su imali svog Marija i Sonica, ali krenuli su drugim putem i dobro da su to učinili jer izrodili su neke briljantne naslove.

Iako je to vidljivo već godinama, u nastojanjima da stvore nešto slično uspjeli su stvoriti nešto posebno, a Ratchet & Clank: Rift Apart je definitivno jedan od najsjajnijih primjera Sonyjevih 3D platformera dok je u isto vrijeme i vizualno najimpresivnija platformska igra na bilo kojoj platformi.

Oni upoznati sa serijalom znaju da se radi o simpatičnom dvojcu koji se prvi put pojavio 2002., a čine ga Ratchet, mačkoliko-vjeveričava živina koju nazivaju Lombaxom i Clank koji je robot. Radi se o 3D platformeru Insomniac Gamesa, a uspjeh serijala izrodio je gomilu nastavaka te dugometražni animirani film koji je izašao 2016. i prema mišljenju više-manje svih - bolje da nije jer riječ je "Pixarovom crtiću za sirotinju".

Kao da igrate Pixarov crtić

Međutim, ovaj neuspješni animirani film spominjem iz još jednog razloga, a taj je da je novi nastavak sve ono što dugometražni crtić nije bio i puno više od toga. Štoviše, tijekom igranja novog nastavka imate osjećaj da gledate jedan od onih savršeno ušminkanih Pixarovih animiranih filmova koji vam u ovom slučaju dopušta i da ga zaigrate. U redu, još uvijek čekamo Kena: Bridge of Spirits koji će biti ultimativno Pixar iskustvo, ali sve dok se ne pojavi, ovo je Sonyjevo glavno "Pixar oružje":

I ovo ne pišem u stilu "ovo je dovoljno dobro što se videoigara tiče". Ne, Rift Apart je vrhunska avantura s odlično napisanom i na momente dirljivom pričom, fenomenalnim glumcima koji su glasove posudili simpatičnim likovima u savršeno odrađenoj platformskoj igri. Čak i ako niste ljubitelji "životinjica koje skakuću i skupljaju pizdarije", ovo je tehnički impresivna igra koju bez problema možete uvrstiti na sve dulju listu razloga zašto jednostavno MORATE uzeti novu Plejku.

S čisto tehničke strane, ovo je besprijekorno.

Insomniac Games uspjeli su iskoristiti novi brzi hard disk ne samo na vrlo primjetan (učitavanje gotovo da ni ne postoji) već i originalan način - kao neizostavan dio mehanike igre.

I ovo nije klasično prelaženje iz jedne prostorije u drugu ni kretanje mapom prepunom ray tracing eye candy prizora. Portali kroz koje tijekom igre neprestano prolijećete možda vam, ovako, "na papiru" i neće djelovati kao nešto o čemu ćete pričati prijateljima i rodbini, ali u praksi i objektivno radi se o impresivnom podvigu jer u razmaku od samo jedne sekunde iskačete iz jednog impresivnog i grafički zahtjevnog svijeta u drugi ili čak nekoliko različitih.

I ovo je tek početak. Zanimljivo je pratiti na koje će načine, osim onih najočitijih, novi hardver mijenjati samu srž igara.

Apsolutni must have

Rift Apart prepun je "vau momenata" i to je, uzmemo li u obzir da živimo u eri kada nas malo toga može uistinu impresionirati, nevjerojatno postignuće.

Da ne bi bilo zabune, svjestan sam da će se u narednim tjednima pojaviti bezbroj članaka onih koji će na ovaj ili onaj način pokušati umanjiti činjenicu da je ovo impresivno dostignuće i otkriti nam da je sve rezultat prilično jednostavnih trikova koji nas uvjeravaju da se događa nešto kompleksnije od onoga što uistinu jest, a i pokušaje da se nešto slično napravi već smo imali prilike vidjeti. Međutim, budimo realni, ovo izgleda fenomenalno i je li vas stvarno briga kako su to postigli? Ništa nije izgledalo ni približno dobro kao ovo.

Međutim, na stranu činjenica da je ovo predivan naslov, ovo je u prvom redu zarazan i igriv naslov koji će, baš poput Pixarovih crtića, oduševiti klince, ali i imati dovoljno sadržaja da u igri uživaju i stariji igrači koji vole platformere. Kao netko tko je doslovno tek prije nekoliko godina ponovno otkrio platformere i zaljubio se u njih, Ratchet & Clank: Rift Apart je definitivno jedan od onih naslova koji u isto vrijeme imaju onu tradicionalnu zaraznost kakvu smo naučili očekivati od platformera i vizuale koji vas tjeraju da svako malo ponovite "ovo izgleda fantastično".

I još jedan manje bitan detalj, ali vrijedan spomena.

Sjećate li se demo videa u kojem smo prvi put vidjeli kako će Rift Apart izgledati? Ekipa iz Digital Foundryja dokazala je da završena igra izgleda još bolje. U eri Cyberpunk cirkusarija imati naslov koji nadilazi obećanja uistinu nije mala stvar i to je ono što igrači ne zaboravljaju.  

Najkraće rečeno, Ratchet & Clank: Rift Apart je "must have".

Pun pogodak u svakom pogledu i jedna od onih igara koje podižu letvicu. Ne donosi ništa novo što se načina igre tiče, ali savršeno kompilira sve ono što smo voljeli u prethodnim nastavcima i to podiže na grafičku razinu koju ćemo ubuduće koristiti kao referencu.

Pročitajte više