Razbijen mit o privlačenju suprotnosti

MUŠKARCI i žene najradije biraju partnere što sličnije sebi, što je u suprotnosti s uvriježenim mišljenjem kako se suprotnosti privlače, tvrde američki znanstvenici.

Umjesto toga, oba spola privlače pojedinci koje ne samo da im nalikuju, nego su približno istoga zdravlja i socijalnog statusa, a dijele i iste vrijednosti prema obitelji i vjernosti. Brakovi između sličnih ljudi imaju najveće šanse za uspjeh, kažu stručnjaci.

Previše razlika među partnerima uzrokuje nestabilnost. Ako je jedan partner puno zgodniji i ima viši društveni status od drugoga, on ili ona mogli bi doći u iskušenje da pronađu novog, kvalitetnijeg partnera. Veze između približno jednakih partnera izložene su manjoj opasnosti od prekida, a uz to pružaju i bolje okruženje za odgoj djece, kažu znanstvenici.

Istraživači sa Sveučilišta Cornell u New Yorku ispitali su 978 studenata između 18 i 24 godine, od kojih su zatražili da po važnosti poredaju 10 osobina partnera. Potom su zamoljeni da na temelju istih osobina opišu sebe.

Osobine su bile svrstane u četiri kategorije - zdravlje i socijalni status, odanost obitelji, fizički izgled i vjernost. Oni koji su se ocijenili visokim ocjenama bili su puno izbirljiviji u izboru partnera, pokazalo je istraživanje.

Pripadnici obaju spolova, koji su neke osobine označili kao vrlo važne za njihove partnere, iste su osobine istaknuli i kao važne za njih same.

Kao potencijalne partnere žene su najviše birale muškarce predane obitelji, zdrave i dobrog socijalnog statusa, dok je muškarcima najvažnija mladolikost, zdravlje i fizička privlačnost.

Znanstvenici zaključuju da bi istraživanje moglo objasniti zašto su brakovi između sličnih partnera učestaliji i uspješniji od brakova različitih pojedinaca.

Rezultati istraživanja pokazuju da pojedinci, koji žele ostvariti dugotrajnu vezu, ne traže najkvalitetnijeg partnera, nego onoga koji im je najsličniji, ističu stručnjaci.

Pročitajte više