Redford prikazuje film o izbjeglicama

TELEVIZIJSKI kanal Roberta Redforda, Sundance, kupio je prava na prikazivanje filma o izbjeglicama Michaela Winterbottoma "In This World" u SAD-u, javlja BBC.

Kanal je platio 200.000 dolara za film koji govori o dvojici afganistanskih tinejdžera, Jamalu i Enayatullahu, koji putuju od Afganistana do Britanije, gdje traže azil.

Film je snimljen digitalnom video kamerom, s dvojicom mladića koji nikad prije nisu glumili. Prvi put je prikazan na Londonskom filmskom festivalu u studenom prošle godine, a na Berlinskom filmskom festivalu prošlog mjeseca osvojio je Zlatnog medvjeda. Film će biti prikazan u SAD-u krajem ove godine.

Redfordov kanal Sundance, koji prikazuje alternativne filmove, počeo je u siječnju i s kinodistribucijom. Dogovoren je prvi posao s lancem Loewe Cineplex za prikazivanje 4 filma u 10 najvećih američkih gradova. Nakon prikazivanja u kinima, filmovi će biti stavljeni u video prodaju pod markom Sundance Channel Home Entertainment.

Winterbottomov film prati "simulaciju bijega", koju je redatelj prošao nekoliko tjedana nakon napada na SAD, 11. rujna. Zatim se vratio u izbjeglički kamp u pakistanskom gradu Quetta i ponovo prošao cijeli put s dvojicom afganistanskih mladića koji su živjeli u kampu, snimajući uglavnom improvizirano, bez scenarija, put do Velike Britanije.

Jedan od dvojice glumaca, Jamal Udin Torabi, poduzeo je potom putovanje u zbilji i trenutno traži azil u Velikoj Britaniji.

"Nadam se da ćete kad pogedate film pomisliti: naša politika azila je previše restriktivna", izjavio je prošle godine Winterbottom za BBC News Online. "Nadam se da će ljudi osjetiti kako su oni koji stignu ovamo učinili nadljudske napore i da ih trebamo toplo dočekati".

Pročitajte više