SARS je bio jedan od najpopularnijih bendova u regiji. Provjerili smo što sad rade

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

ŠTO SE grupe SARS tiče, ne treba trošiti previše vremena na uvod jer svi znaju za njih i njihove brojne hitove.

Nakon dvije i pol godine ekipa se vraća u Zagreb gdje će na Velesajmu 25. rujna održati koncert, a mi smo popričali s frontmenom grupe, Žarkom Kovačevićem, da doznamo što su radili, što rade i što pripremaju za skorašnji koncert.

Neizbježno pitanje je kako ste se snalazili u doba pandemije i kako je sve ovo utjecalo na vas i vašu glazbu? Drugim riječima, kako je SARS-CoV-2 utjecao na SARS?

Ovaj naš “rođak” iz 2019. nam je totalno pokvario planove. Taman smo krenuli raditi na novom albumu, kad su krenula zatvaranja i ludilo oko korone. Pošto nismo bili u mogućnosti viđati se, stopirali smo rad na albumu do daljnjeg i tek smo na proljeće ove godine nastavili s radom. Iako nam je zbog korone “otišlo” godinu i pol dana života, drago mi je da ta priča polako ostaje iza nas.

Kao nekom tko je imao izuzetno intenzivan koncertni raspored, kakva su vam koncertna iskustva nakon što se ove godine situacija malo popravila? Kakav je osjećaj vratiti se na binu i kakva je atmosfera na koncertima?

Nedostatak koncerata i putovanja nam je najteže pao i zato mi je vrlo drago da se situacija polako normalizira. Na ovogodišnjim nastupima sam primijetio da nismo jedini kojima su koncerti nedostajali. Svi smo se zaželjeli svirke i to se osjeti na bini.

Popularnost SARS-a je u jednom trenutku eksplodirala. Teško je analizirati same sebe, ali što mislite da je ono što je publiku u tolikoj mjeri privuklo vama?

Pojavili smo se u pravom trenutku i pričali smo iskreno svoju priču, a ljudi su, na našu sreću, prepoznali vrijednost u tome što radimo.

Je li ta popularnost na bilo koji način promijenila način na koji stvarate?

Ne. Kako smo radili na samom početku, tako radimo i sada. Pratimo osjećaj i ne obraćamo pažnju na očekivanja publike.

Osjećate li uopće taj pritisak da morate izbaciti novi hit? To jest, koliko kalkulirate nakon što su se dogodili prvi hitovi?

Kalkulator koristimo samo za računanje, za glazbu nam ne treba. Nabijanje pritiska da moraš napraviti “hit” može biti samo kontraproduktivno. Najljepše stvari se događaju onda kada su spontane.

Singl Gluva izbacili ste prije dva mjeseca, recite nam nešto o toj pjesmi.

Gluva je prva pjesma koju smo objavili nakon korone i reakcije su zasad odlične. Drago nam je da smo je uspjeli ekranizirati u suradnji s Gradskom organizacijom gluhih Beograda. Spot je savršeno upotpunio narativ pjesme i presretan sam što sam imao priliku naučiti nekoliko stihova na znakovnom jeziku.  

Singl je ujedno i najava novog albuma. Budući da ste poznati po eksperimentiranju, što nas očekuje i što ste ovog puta pripremili?

Svaki novi album je izazov za nas da pokušamo napraviti nešto drugačije. Čini nam se da smo uspjeli u tome, a vi ćete imati priliku do kraja godine provjeriti jesmo li bili u pravu.

Publika vas poznaje i po socijalno osviještenim tekstovima. Ima li na novom albumu društvenih komentara ili ste se ovog puta okrenuli osobnijim temama?

Nismo baš stavljali na kantar da izmjerimo čega ima više, ali svakako ima i jednih i drugih tema.

Socijalni angažman kao da je postao omražena tema u glazbi, pa čak i hip hopu koji je slovio za najangažiraniji žanr. S druge strane, potrebe za progovaranjem o tim temama nikad nije bilo više. Trebamo li to prihvatiti kao "takve su teme jednostavno passe" ili je možda problem u tome da smo postali prepasivni?

Pomalo od oba… To svakako nije razlog da se prestane sa socijalnim angažmanom u glazbi.

Mislite li uopće da se glazbenici trebaju društveno angažirati oko društveno relevantnih tema i koristiti svoju platformu ili je možda bolje da se glazbenici bave glazbom?

Glazbenici trebaju raditi ono za što osjećaju da je ispravno, bilo da je to društveni angažman, preko socijalnih mreža ili putem muzike.

Kod nas, ali i u svijetu, na udaru su se kritike našli mnogi glazbenici koji su započeli svoju (najčešće) antivaksersku kampanju. Što mislite o tome?

Svatko ima pravo na svoj stav sve dok postupci koji proizilaze iz tog stava ne ugrožavaju druge ljude.

Što se scene u Srbiji tiče, ponekad se može dobiti dojam da sve što u posljednjih nekoliko godina pristiže spada u kategoriju trap-folka. Kako se snalazite u takvom okruženju budući da ste glazbeno u drugom filmu, jesu li vam trap-folkeri oduzeli publiku i koje je vaše mišljenje o (relativno) novom žanru?

Uvijek su postojale fuzije folka s raznim žanrovima koji su bili globalno popularni u nekom trenutku i to je nešto što nećemo izbjeći ni u budućnosti kad neki drugi žanr zamijeni trap na svjetskoj sceni. Ono što nas distancira od te priče su teme o kojima se pjeva u tim pjesmama i nisam siguran da dijelimo publiku s izvođačima tog pravca.

Koliko vam je teško nositi se s kretanjima na sceni i održati popularnost?

Nikada nismo pratili kretanja na sceni, već smo isključivo bili fokusirani na to da nas ispunjava glazba koju radimo. To nam je dosad donosilo rezultat, a siguran sam da će i ubuduće.

Vrlo bazično pitanje za kraj - kakvi su planovi za dalje?

Jedini plan zasad taj je da završimo album do kraja godine i da u 2022. napravimo klasičnu koncertnu turneju koja će na pravi način promovirati taj album.  

Pročitajte više