Šerbedžiji žao što je odbio uloge Arkana i Karadžića: Bojao sam se da će biti simpatični svijetu

PROSLAVLJENI glumac Rade Šerbedžija je prilikom gostovanja u emisiji "Ćirilica" na srpskoj Happy televiziji kazao kako se osramotio prilikom prvog susreta s glumačkom zvijezdom Angelinom Jolie, u čijem redateljskom prvijencu glumi. Angelina ne samo da je gledala njegove filmove, već je znala i njegove pjesme, a Šerbedžija je njoj morao priznati da nije gledalo nijedan njen film, iako je čuo da je najveća svjetska zvijezda. Angelina je mislila da se Šerbedžija šali i trudi je se tako šarmirati.

I Angelina gotovo dobila odbijenicu

Iako smo ga navikli gledati u ulogama ruskih mafijaša, davnih dana Šerbedžija je odlučio kako ne želi glumiti u filmovima čija se tematika bavi raspadom Jugoslavije i Domovinskim ratom. Stoga je Šerbedžijin holivudski agent prvotno Angelini kazao kako je nemoguće da Šerbedžija prihvati ulogu u njenom redateljskom prvijencu "U zemlji krvi i meda". No, Angelina ga je ipak uspjela šarmirati i nagovoriti da prihvati ulogu. Prilikom susreta sa Šerbedžijom nije željela isprobati janjetinu s ražnja na lički način, ali je molila Šerbedžiju da joj otpjeva jednu sevdalinku. Ta sevdalinka se našla i u njenom filmu.

Svojedobno je Šerbedžija odbio ponudu Genea Hackmana da glumi Željka Ražnatovića Arkana, kao i ponudu Richarda Gerea da upravo on utjelovi odbjeglog Radovana Karadžića kojeg CIA hvata po planinskim obroncima u Bosni: "Sad mi je žao što nisam prihvatio te uloge. Međutim, tad su ratne strahote još bile svježe i bojao sam se da Arkan i Karadžić u mojoj interpretaciji ne budu previše simpatični cijelom svijetu".

Pročitajte više