Šimleša: "Ovo se neće svidjeti mnogim ženama, ali ovako nema smisla"

Foto: Facebook

BRUNO ŠIMLEŠA velikom je broju žena jako drag, no i sam je svjestan da se njegov posljednji status njegovim obožavateljicama neće svidjeti. Naime, poznati ljubavolog ženama je odlučio uputiti kritiku, a kako kaže, žene je baš i ne znaju prihvatiti.

"Ovaj se stav sigurno neće svidjeti mnogim ženama, ali znate mene... uvijek o svemu bez rukavica, a trudim se i s dozom zdravog razuma.

Naime, znate da se snažno i gorljivo zalažem za ravnopravnost žena i muškaraca. U pravima, odgovornostima, društvenim ulogama, svemu... Nekako se nadam da će generacija moje kćeri živjeti u pravednijem društvu.

Znate i koliko sam alergičan na dvostruke standarde koji su najčešće na štetu žena. Npr, kada ih se osuđuje što rade jer je "njihovo prirodno mjesto uz djecu" ili suludi pritisak u vezi izgleda... U tim područjima žene definitivno doživljavaju veći pritisak. Ali ima jedno područje u kojem postoji dvostruki standard na štetu muškaraca, a to je područje upućivanja kritike.

Nedobog da muškarac uputi bilo kakvu kritiku bilo kojoj ženi jer će se odmah cca 30 posto žena osjećati napadnutima i osjećati da je uvrijedio sve žene. A to nema smisla.

S druge strane, ako netko kritizira nekog muškarca, pa nitko neće reagirati u stilu "Napali ste sve muškarce", zar ne?

Razumijem i zašto neke žene tako reagiraju. Doista su kroz prošlost bile osjetno maltretirane, doista su mnogo češće bile u ulozi žrtve i te rane nismo u potpunosti zacijelili jer ni danas nismo postigli potpunu ravnopravnost. Tolle o tome zanimljivo piše koristeći termin tijela boli pa eventualno bacite pogled.

Uglavnom, ravnopravnosti se nećemo približiti podržavajući dvostruke standarde, bilo kojeg predznaka. I zato slobodno napadnite argumente osobe koja je iznijela kritiku o nekoj ženi, a ne nju samu. Nema smisla doživjeti to kao napad na sve žene jer to jednostavno nije slučaj. Ako govoriš o nečemu što je jedna žena rekla ili napravila, govoriš isključivo o tome. Bilo bi užasno da se libimo uputiti legitimno kritiku. Pa nisu žene krhke biljčice koje ne znaju primiti kritiku i žalosno bi ih bilo tako i tretirati. Često su snažnije i izdržljivije od muškaraca u mnogočemu.

I zato, drage moje, želite li se doista boriti za ravnopravnost, trebale biste se zalagati i za ravnopravnost u svemu. Apsolutno svemu, pa i primanju kritike.

A sad navalite...

Uz malo sreće, možda se i držimo onoga što piše u tekstu - da se napadnu moji argumenti, a ne mene kao osobu", napisao je Šimleša. 

Pročitajte više