Širi se video koji pokazuje da je Joe Rogan i prije pandemije govorio gluposti

Screenshot: Youtube

JOE ROGAN, voditelj popularnog podcasta Joe Rogan Experience, posljednjih godina postao je tema svjetskih medija zbog svojih diskutabilnih izjava od početka pandemije covida. Rogan je u svom podcastu ugostio brojne problematične goste, a to je rezultiralo time da su prošle godine stotine medicinskih stručnjaka poslale otvoreno pismo Spotifyu, nazivajući Rogana "prijetnjom javnom zdravlju", a i mnogi slavni su zbog njega bojkotirali platformu.

Ipak, mnogi slušatelji podcasta Rogana su vidjeli kao dobronamjernog entuzijasta koji puno ulaže u slobodu govora. Zbog toga se društvenim mrežama ponovno počeo dijeliti bizaran video u kojem se svađa sa znanstvenicom zbog - majmuna. Taj video dokazuje da je Rogan i prije pandemije govorio besmislice.

Naime, on je u jednoj epizodi govorio o golemim majmunima poznatim kao bili majmuni ili bondo te je ugostio portugalsku novinarku i dopisnicu za National Geographic Channel Marianu van Zeller. Rogan je bio fasciniran tom navodno novom vrstom majmuna, a sa svojom je gošćom detaljno razgovarao o tim majmunima.

"Postoji kao podvrsta čimpanze koja je ogromna. Zovu ga bili majmun ili bondo majmun. Pogledajte koliki je", započeo je Rogan. Nakon što je pogledala slike i videozapise, Mariana je uzviknula: "Vau! To ne izgleda kao čimpanza." Rogan je dalje dao detaljno objašnjenje o navodnoj novoj vrsti, tvrdeći čak da je bondo majmun uhvaćen kako jede jaguara u Africi.

"Znam, ogroman je. Mještani imaju dvije kategorije: manje čimpanze zovu 'udarači drveća' jer su gore na drveću, a one najniže zovu 'ubojice lavova' i gnijezde se na tlu poput gorila. Vidjeli su ovog kako ide preko ceste i rekli su da je visok dva metra.

Dva metra visoka čimpanza koja ima stotine kilograma. Imaju video kako jedan od njih jede jaguara ili leoparda. Zovu ih ubojice lavova, ali možete li zamisliti čimpanzu visoku dva metra i tešku 200 kilograma?", rekao je Rogan. Međutim, postoji kontroverza vezana uz ovu vrstu majmuna. Naime, otkriveno je da su majmuni koji su smatrani bondo majmunima zapravo - obične čimpanze.

Potpuno je poludio na primatologinju koja je tvrdila da je u krivu

Potpuno je poludio kad mu je druga znanstvenica pokušala ukazati na tu činjenicu. Nakon što je detaljno govorio o bondo majmunu, Rogan se suočio s pozivom primatologinje iz Floride po imenu Allison.

Ona mu je htjela mirno objasniti da je bondo majmun lažna teorija te da on u stvarnosti ne postoji. Međutim, Roganova reakcija na njezino objašnjenje poprilično je šokantna. Naime, Rogan ju je više puta prekinuo i nazvao ju "glupom", a čak ju je nazvao "idiotkinjom", dodavši da "potraži informacije online".

Teorija o bondo majmunima razotkrivena je početkom 2000-ih. Za majmuna bondo ili bili, nazvanog tako jer je navodno pronađen u regiji Bili u Demokratskoj Republici Kongo, utvrđeno je da je riječ o istočnoj čimpanzi (podvrsti obične čimpanze) nakon genetskog testiranja 2003. godine.

Pročitajte više