Skandal na CMC-u: Eterom prozujala šovinistička poruka upućena Židovima

HRVATSKA glazbena televizija CMC našla se u središtu skandala zbog objavljene SMS poruke u srijedu ujutro u eteru programa, koja je sadržavala tekst koji se kosi sa nekoliko zakona koji su na snazi u Hrvatskoj - Zakonu o medijima, te s Ustavom Republike Hrvatske. Riječ je, naime, o poruci šovinističkog sadržaja koju je poslao anonimni desno nastrojeni gledatelj, a sadržava tekst koji je apsolutno neprimjeren emitiranju - u poruci je stajalo:  "MOŽE LI EVO ZORE EVO DANA ZA ŽIDOVSKU BAGRU. POZDRAV VUK“, a poruka je, da stvar bude gora, emitirana nekoliko puta, uz glazbenu podlogu Novih Fosila "Marina iz moje ulice".

"Da? Kada? Ozbiljno? Uf... Gledajte, mi imamo softver koji automatski prepoznaje riječi koje nisu za objavljivanje, ali sadržaj poruka kontroliraju i dnevni, odnosno večernji urednik prije nego što ih se pusti u program. Istina je da nam gledatelji znaju slati poruke neprimjerenog sadržaja koje, naravno, ne puštamo, ali se na žalost zna dogoditi da neke budu i objavljene. Klinci uvijek pronađu način da zeznu softver koji blokira neprimjeren sadržaj, dovoljno je promijeniti jedno slovo u spornoj riječi", rekla je za Epeha Ružica Popović, glavna urednica CMC televizije.

"U ovom slučaju došlo je do ljudske pogreške i svakako nema ni govora da je postojala namjera promovirati fašističke poruke. Bože sačuvaj!", dodala je, te se tako ogradila od nemara svojih urednika. U Republici Hrvatskoj zakonom je kažnjivo svako pozivanje ili poticanje na rat ili uporabu nasilja, te na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, ili bilo koji oblik nesnošljivosti, i to temeljnim odredbama Ustava RH. Također, Zakon o medijima kaže kako je zabranjeno prenošenjem programskih sadržaja u medijima poticati ili veličati nacionalnu, rasnu, vjersku, spolnu ili drugu neravnopravnost ili neravnopravnost na temelju spolne orijentacije, kao i ideološke i državne tvorevine nastale na takvim osnovama, te izazivati nacionalno, rasno, vjersko, spolno ili drugo neprijateljstvo ili nesnošljivost, neprijateljstvo ili nesnošljivost na temelju spolne orijentacije, poticati nasilje i rat.

V.V.
Foto: Index

Pročitajte više