Suprotnosti se ne privlače

PRIČE o tome da žene love bogate muževe, a muškarci žene biraju prema ljepoti, daleko su od istine, a većina muškaraca i žena drugu polovicu traži među onima koji su im slični prema prihodima, ljepoti i želji za potomstvom, pokazala je najnovija studija.

Rezultati najnovijeg istraživanja pobijaju uvriježeno mišljenje prema kojemu muškarci, kako bi osigurali potomstvo traže mlade, privlačne žene, dok žene traže starije, uspješne muškarce koji imaju sredstva za podupiranje i zaštitu njihove djece, piše New Scientist.

"Rezultati našeg istraživanja posve su suprotni rezultatima prijašnjih studija", tvrdi Stephen Emlen sa Sveučilišta Cornell, koji je istraživanje proveo zajedno s Peterom Bustonom sa Sveučilišta California.

Većina muškaraca i žena u zapadnim društvima traži partnere slične sebi, tvrde znanstvenici. Mnogo je vjerojatnije da će privlačne žene tražiti muškarca sličnoga izgleda nego nekoga bogatoga muškarca. A bogati muškarci češće traže bogatu nego lijepu ženu.

Veze "sličnih" osoba bolje su s evolucijskoga gledišta jer su stabilnije, misli Emlen. Takva je veza korisnija jer ljudima treba dugoročna veza za rađanje većeg broja djece i osiguravanje njihova preživljavanja do odrasle dobi.

Istraživači su podijelili upitnike među gotovo tisuću muškaraca i žena u dobi od 18 do 24 godine. Ti su dragovoljci najprije morali poredati deset poželjnih karakteristika kod dugoročnog partnera ili partnerice, a zatim ocijeniti sebe u skladu s tih deset karakteristika. Analizirajući rezultate znanstvenici su primijetili veliku podudarnost između karakteristika ocijenjenih pozitivnima i vlastitih karakteristika pojedinca koji je ispunjavao upitnik.

Rezultati istraživanja potvrđuju da ljudi, prije nego krenu u potragu za partnerom, procjenjuju svoje kvalitete, a zatim traže partnera "iz svoje lige". Stoga će u najduljim i najsretnijim brakovima biti osobe koje dijele iste vrijednosti, obrazovanje, tjelesni izgled i intelektualne interese.

Biranjem partnera s mnogo višim kvalitetama od vlastitih izlažemo se opasnosti od prekida veze, jer će njega prije ili poslije privući netko s boljim karakteristikama od naših.

Unatoč tome, Robin Dunbar, psiholog evolucije na Sveučilištu Liverpool, upozorava da se ne smije previše pojednostavljivati način izbora partnera. "To je kao u pokeru. Morate dobro procijeniti što želite vi, a što želi vaš partner i ostali igrači".



Pročitajte više