Tisuće Britanaca čekale u redu da kupe ograničeno izdanje majica slavnog umjetnika

Foto: EPA

TISUĆE ljudi stajale su u subotu u redovima ispred trgovina u britanskom gradu Bristolu kako bi kupile ograničeno izdanje majica koje je dizajnirao svjetski poznati ulični umjetnik Banksy, kao pomoć muškarcima kojima se sudi zbog rušenja kipa trgovca robljem.

Pet trgovina u Bristolu prodavalo je po nekoliko stotina sivih majica kako bi se prikupila pomoć za četvorku kojoj se sudi jer su srušili kip trgovca robljem Edwarda Colstona.

Majice imaju sliku praznog postolja Colstonovog kipa s visećim užetom, krhotinama, odbačenim znakom u blizini i natpisom Bristol.

Banksy je rekao da će prihod od prodaje biti doniran četvorici optuženika kojima će se sljedećeg tjedna suditi za kazneno djelo nanošenja materijalne štete.

U objavi na Instagramu Banksy je rekao: "Sljedeći tjedan će se suditi četvorici optuženih za rušenje Colstonova kipa u Bristolu.

Napravio sam majice kao suvenir da obilježim tu priliku. Od sutra dostupno na raznim prodajnim mjestima u gradu. Sav prihod ide optuženicima kako bi mogli otići na pintu", napisao je u petak.

Banksy, čije je sjedište u Bristolu, rekao je da će prodaja biti ograničena na jednu košulju po osobi i da će svaka koštati 25 funti plus PDV.

U ponedjeljak na bristolskom sudu počinje suđenje Rhianu Grahamu (29), Milu Ponsfordu (25), Jakezu Skuseu (36) i Sageu Willoughby (21) koji su srušili brončani spomenik trgovcu robljem iz 17. stoljeća, tijekom prosvjeda Black Lives Matter 7. lipnja prošle godine.

Nakon toga kip je bačen u luku u Bristolu, a kasnije ga je izvadilo Gradsko vijeće tog grada.

Optužbe navode da su četvorica optuženika, bez opravdanog razloga, zajedno s drugima, oštetili kip Edwarda Colstona, spomenik koji pripada Gradskom vijeću Bristola.

Pročitajte više