Titanic 2 zaplovit će 2018. godine: Pogledajte prve fotografije replike legendarnog broda

Foto: Blue Star Line

POTPUNO funkcionalna replika (iako ne potpuno identična) Titanica zaplovit će za dvije godine, 106 godina nakon što je prva verzija ovog broda potonula u sjevernom Atlantiku.

Druga verzija očekivano se zove Titanic II, a djelo je australskog milijardera i političara Clivea Palmera i njegove tvrtke Blue Star Line. Od originala će biti četiri metra šira, a trup će joj biti zavaren, a ne spojem zakovicama zbog modernih pomorskih sigurnosnih zahtjeva. Najvažnija razlika je u tome da će biti dovoljno čamaca za spašavanje i moderne sustave za evakuaciju, a zadržat će replike čamaca za spašavanje s prvog Titanica.

Titanic 2 bit će 270 metara dug, 53 metra visok i težit će oko 40 tisuća tona. U svojoj će ponudi imati karte za I, II i III klasu, devet katova i 840 kabina za smještaj 2400 putnika i 900 članova posade. Usto će imati bazen, tursku saunu i teretanu.

"Novi će Titanic imati moderne evakuacijske procedure, satelitsku kontrolu, digitalnu navigaciju, radare i sve što se očekuje na brodu iz 21. stoljeća", rekao je direktor marketinga Blue Star Linea James McDonald za Belfast Telegraph.

"Ne tražimo ulaganje iz Dubaija, jer sami financiramo cijeli projekt, no u kontaktu smo se brojnim tvrtkama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koje žele iskoristiti mogućnosti koje ovaj projekt otvara, poput samog imena broda koje je u našem vlasništvu", dodao je.

Brog će izgraditi kinesko državno brodogradilište CSC Jinling, a na prvu plovidbu kreće iz Jiangsua u Istočnoj Kini prema Dubaiju. Original je išao iz Southamptona u Engleskoj do New Yorka.

Izgradnju replike osudili su neki članovi obitelji poginulih na Titanicu, no McDonald tvrdi da je projekt uglavnom dobio pozitivne kritike. 

Pročitajte više