Tjednih top 5: Emmy

PROŠLOG četvrtka ujutro objavljene su nominacije za ovogodišnju dodjelu Emmya. Iznenađenja, za razliku od kategorija, nema previše, a svi oni koje smo mogli očekivati i našli su se među nominiranima. Po broju nominacija vode "Glee" i "Mad Men", a pošto je lista nominiranih kao i obično preduga za detaljniju analizu, vrijedi baciti pogled samo na one najzanimljivije.

1. Glee

"Glee" je u ovim krajevima relativno nepoznata serija koja se na domaćem rasporedu vjerojatno neće pojaviti još neko dogledno vrijeme, ali riječ je o jednoj od najpopularnijih humorističnih serija u Americi. Fascinacija ovom nesvakidašnjom umotvorinom već je odavno prešla u sferu kulta (fanovi se nazivaju "gleekovi"), a i inače odlična Jane Lynch prometnula se u pravu televizijsku zvijezdu. Ukratko, radnja prati članove srednjoškolskog zbora, a ova kombinacija mjuzikla i humoristične serije osvojila je ne samo publiku već i brojne nagrade zahvaljujući gledanosti od skoro 14 milijuna gledatelja. Taj je uspjeh, naravno, prepoznat pa se "Glee" nalazi u svim kategorijama vezanim za komediju i iz svega će vrlo vjerojatno izaći kao najveći pobjednik ovogodišnje dodjele. U konkurenciji se nalaze veterani The Office, 30 Rock, Curb Your Enthusiasm, nova Modern Family i odlična Nurse Jackie.

2. Lost

Jedan od najrazvikanijih ovogodišnjih finala svakako je bio onaj preko svake mjere razvučenih "Izgubljenih"  koji su se nakon par sezona od jedne od najboljih televizijskih serija u povijesti pretvorili u "onu dozlaboga zbunjujuću seriju o ljudima koji nikako da zauvijek napuste otok". Ipak, uz Mad Men, Breaking Bad, Dextera, The Good Wife i True Blood, Lost je jedan od najvećih favorita u kategoriji najbolje dramske serije (vjerojatno zahvaljujući velikom broju neumornih obožavatelja), a i Matthew Fox jedan je od najizglednijih pobjednika u kategoriji najboljeg dramskog glumca. Ipak, mnogi će se složiti da je Michael C. Hall u posljednjoj sezoni Dextera ostvario ulogu koja je zavrijedila nagradu.

3. Conan O'Brien

Nakon cirkusa vezanog uz odlazak s NBC-a, Conan O'Brien ponovno je pustio bradu, dao kratki intervju vezan za cijelu priču, održao turneju po Americi, a prije nekoliko mjeseci službeno je potvrđeno da će karijeru nastaviti na TBS-u. Ipak, velike su šanse da će Conan i NBC još jednom pokupiti Emmy za sporni i prerano ukinuti Tonight Show kojeg je ponovno preuzeo Jay Leno koji je ove godine u nominacijama potpuno zanemaren što je pokrenulo lavinu nagađanja radi li se o kazni za njegovo nekorektno ponašanje. O'Brienova konkurencija u kategoriji ne mijenja se znatno iz godine u godinu, a uključuje "usual suspects" ekipu Billa Mahera, Stephena Colberta, Jona Stewarta i SNL.

4. Nepravedno zanemareni

Kao što je to slučaj sa gotovo svim dodjelama nagrada, i ove se godine dosta govori o nepravedno zanemarenim glumcima i serijama. Za početak, tu je odlična NBC-eva humoristična serija "Community" koja je po mišljenju mnogih televizijskih kritičara jedno od najvećih prošlogodišnjih iznenađenja i nominaciju zaslužuje daleko više od "The Officea" koji u posljednjoj sezoni pokazuje znakove posustajanja, s tim da odlazi i Steve Carrell što će samo dodatno oslabiti kvalitetu. Mnogi zamjeraju i izostanak nominacija za seriju "Chuck" i odličnog Eda O'Neilla (nama poznatijem kao Al Bundy) koji je pronašao novo mjestu u simpatičnom sitcomu "Modern Family". U kategorijama dramskih serija najviše se govori o FX-ovoj seriji "Justified" (nastaloj prema knjigama Elmorea Leonarda) i glavnog glumca Timothya Olyphanta. Još jedna glumica sa zaleđem u "Bračnim vodama", Katey Sagal ostala je bez nominacije za ulogu u "Sons of Anarchy", a Lisa Edelstein (Cuddy iz Dr. Housea) i ove je godine preskočena iako je već neko vrijeme jedna od najupečatljivijih članica glumačke postave.

5. Miniserije i TV filmovi

Kategorija miniserija ove je godine zaista siromašna i svodi se na "The Pacific" i PBS-ov "Return to Cranford". Nagrada će vrlo vjerojatno završiti na adresi HBO-a koji je nastavio plodnu suradnju sa Spielbergom i Hanksom što je dosad rezultiralo odličnim "Spašavajući vojnika Ryana" i briljantom "Band of Brothers". Iako je Pacific daleko slabija od načelno slične "Band of Brothers" (prvenstveno zahvaljujući potpuno nepotrebnom stavljanju naglaska na obiteljske živote i ljubavne jade protagonista), riječ je kvalitetnoj i gledanoj miniseriji koja je pokupila odlične kritike.

Na polju TV filmova situacija je nešto bolja, a ponovno prevladavaju HBO produkcije ("The Special Relationship" i "Temple Grandin") među kojima se posebno ističe "You Don't Know Jack", televizijski film o životnoj misiji neshvaćenog promicatelja eutanazije Jacka Kevorkiana, s odličnim Pacinom u glavnoj ulozi. Vrijedi spomenuti i "Endgame" Petea Travisa koji se bavi posljednjim danima apartheida.

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Pročitajte više