Toma Cruisea pod okrilje uzeo vlasnik NFL-momčadi

NAKON što je raskinut dugogodišnji ugovor s "Paramountom", Tom Cruise je pronašao nove ulagače koji će financirati rad njegove producentske tvrtke.

Na čelu te grupe je Daniel M. Snyder, vlasnik "Washington Redskinsa", tima koji se natječe u NFL-u, profesionalnoj ligi američkog nogometa, te predsjednik "Six Flags", tvrtke koja održava zabavne parkove.

Cruise je do Snydera došao preko Marka Shapira, 36-godišnjeg direktora "Six Flagsa" koji je blizak prijatelj Kevina Huvanea, jednog od Cruiseovih agenata. Shapiro, koji je svojevremeno bio programski direktor sportskog TV-kanala ESPN,  je "Los Angeles Timesu" rekao kako su pregovori otpočeli sredinom ovog mjeseca, prije nego što je došlo do spektakularnog razlaza holivudske megazvijezde i njegovog studija.

Izvori "Los Anglees Timesa" tvrde da će ulagačka grupa, koju uz Snydera i Shapira čini i Dwight Schar, jedan od "Six Flagsovih" čelnika, će Cruiseovoj tvrtki isplaćivati između 2 ili 3 milijuna dolara godišnje. To je znatno niže od 10 milijuna dolara godišnje koje je Cruise uživao od "Paramounta".

Cruise i njegova poslovna partnerica Paula Wagner će, pak, morati sami pronalaziti izvore financiranja za pojedinačne filmske projekte. Trenutno pokušavaju prikupiti 100 milijuna dolara za slijedeći film, ali navodi o tome da su već ih osigurali uz pomoć još neimenovanih investicijskih fondova nisu neovisno potvrđeni.

U Hollywoodu većina promatrača drži da se novi ugovor može protumačiti kao značajna degradacija Cruiseovog zvjezdanog statusa, odnosno kako je dotada neprikosnovena zvijezda prestala biti zanimljiva velikim filmskim studijima.

"Ovo mi sliči na plan C ili možda čak plan D" su riječi kojima je ugovor prokomentirao jedan od vodećih holivudskih agenata. "Kada vam otkaz da vodeći studio, a poslije posao nađete u zabavnom parku, onda imate problem".

Neimenovani izvori "Los Angeles Timesa", pak, tvrde da je Cruise tijekom neuspjelih pregovora o produžetku ugovora s "Paramountom" pokušao novi dom pronaći kod najmanje tri velika holivudska studija, te je u sva tri slučaja dobio "košaru".

Ni Snyder, pak, nije pošteđen komentara koji špekuliraju kako je ugovor izraz poslovnog očaja. "Six Flags" je donedavno imala 2 milijarde dolara duga, a Snyder, koji je 1999. godine kupio "Washington Redskinse" za 800 milijuna dolara, postao predmetom prezira među fanovima kluba koji ima slabe rezultate.

D.A.

Pročitajte više