Toyote u hibridnom stanju

TOYOTA u Franfurt predstavlja dva značajna koncepta, oba opremljena hibridnm pogonom.

Ona zanimljivija i manje očekivana tiče se Aurisa. Opremljen novom generacijom hibridnog pogona ovaj koncept ima mogućnost voziti na benzin, na struju ili pak u kombinaciji oba pogona.

Opremljen 1.8 benzincem snage 97 KS ovako motorizirani Auris hvata 100 km/h za oko 10 sekundi, dok je emisija CO2 svedena na manje od 100 g/km. Recimo i kako elektromotor nepoznate snage energiju crpi iz NiMH baterija, a samostalno može pokretati Auris dva kilometra uz maksimalnih 48 km/h - sasvim dovoljno za kretanje u gradskim kolonama. Inače, pogon ima tri moda rada, ECO, Power i EV.

Ono što je sasvim sigurno je da Auris ima potencijala izazvati interes. U prilog tomu ide i interijer vozila obogaćen staklenim krovom opremljenim solarnim panelima.

Tu je i Gaucholino koža s plavim prošivom, kao i promjenjivo ambijentalno osvjetljenje. Izvana tek manji zahvati, svi osim LED rasvjete s ciljem poboljšanja aerodinamike - koeficijent otpora zraka je odličnih 0,28.

I sada ono najvažnije: Auris HSD Full hybrid na tržište bi trebao doći već dogodine, a proizvodit će se u Velikoj Britaniji.

Jednako je zanimljiv i plug-in Prius, drugi novitet za Frankfurt. Najveća novost je ugradnja moćnijih Li-Ion baterija koji s većim kapacitetom i manjom masom donose bolje preformanse.

Prius sada u električnom modu može prijeći 20 km i postići 100 km/h, dok je baterije moguće napuniti putem gradske 230-voltne mreže. Navodno, za svega 90 minuta.

Kažemo li kako je u kombiniranom pogonu emisija CO2 ispod 60 g/km jasno je kako Toyota ovim novitetima jasno pokazuje spremnost da ostvari obećanje i svijetu uskoro ponudi optimalni ekološki automobil.

Pročitajte više