U Italiji se otvara prvo Sveučilište gastronomskih znanosti

PRVO Sveučilište gastronomskih znanosti, čiji su pokretači članovi talijanske udruge za nutricionizam i prehrambeno obrazovanje Slow Food, otvorit će vrata prvim studentima u nedjelju u sjevernom talijanskom gradu Pollenzu blizu Torina, a njegovi se osnivači nadaju da će ono postati "buduće međunarodno središte gastronomske kulture".

Početak rada Sveučilišta bit će obilježen mnogim konferencijama za novinare kojima će se obratiti mnoge slavne osobe poput francuskog kulinarskog maga Paula Bocusea, talijanskog pisca Umberta Eca i bivšega francuskog ministra kulture Jacka Langa.

Svake će se godine na ovo jedinstveno sveučilište moći upisati, prema riječima jednoga od utemeljitelja Carla Petrinija, 600 studenata, a među predavačima će se naći 130 renomiranih imena iz Italije, SAD-a, Francuske, Australije i Japana.

U listopadu će na prvu godinu trogodišnjeg studija biti upisano 70 brucoša. Diplome ove visoke škole za koju je do sada stiglo 490 upita iz 32 zemlje, priznavat će Europska unija.

Nakon trogodišnjeg studija studenti će dobiti jednu od dvije diplome Sveučilišta u Pollenzu: stručnjaka za prehrambenu i gastronomsku komunikaciju ili stručnjaka za proizvodnju i distribuciju prehrambenih proizvoda. Postoji i mogućnost dvogodišnje specijalizacije. Sveučilište u Pollenzu funkcionirat će kao pravi sveučilišni campus s jednim mentorom na 15 studenata, a školska godina stajat će 19.000 eura.

"Naše studente nećemo podučavati tajnama kulinarstva, nego ćemo obrazovati buduće menadžere koji će se zapošljavati na vodećim mjestima u prehrambenim tvrtkama, novinare i gastronomske kritičare te osobe koje će se baviti izdavanjem kuharica i slične literature", objasnio je ravnatelj Sveučilišta Vittorio Manganelli.

Među obveznim kolegijima naći će se povijest kulinarstva i gastronomije, antropologija prehrane, nutricionizam te istraživanje prehrambenog tržišta.

Ukupno 7.000 kvadratnih metara Sveučilišta bit će podijeljeno na četiri dijela. U jednom će biti zgrada Sveučilišta, u drugome luksuzan hotel kategorije, u trećemu restoran te podrum s 300.000 butelja vina. Projekt vrijedan 21 milijun eura uglavnom su financirale vlasti pokrajina Piemonte i Emilia Romagna, također članice udruge Slow Food.

"Francuska je domovina gastronomije, no mi Talijani, osnivamo prvo gastronomsko sveučilište", ponosno je novinarima kazao Carlo Petrini.

Pročitajte više