U New Jerseyu taksist vratio violinu vrijednu četiri milijuna dolara

VIOLINSKI virtuoz Philippe Quint na neobičan, ali plemeniti način se zahvalio taksistu Mohamedu Khalilu koji mu je vratio Stradivarijevu violinu vrijednu četiri milijuna dolara.

Quint je putujući kući sa svog nastupa u Dallasu, na aerodromu Newark Liberty International Airport sjeo u taksi kojim se htio odvesti kući. U vozilu je odložio i skupocjenu violinu staru 285 godina, izrađenu u radionici slavnog Antonija Stradivarija.

Umoran od puta virtuoz je zaboravio violinu koju je za potrebe svojih nastupa posudio od dvoje filantropa, Clementa i Karen Arrison iz Buffala u državi New York.

Nakon što je shvatio da je u taksiju zaboravio skupocjenu violinu kojoj na kraju krajeva nije niti vlasnik, Quint se za pomoć obratio policiji i lokalnim vlatima koje su organizirale njegov posjet taksi udruženju u Newarku gdje je pregledavao službene arhive s fotografijama taksista koji rade na aerodromu ne bi li prepoznao vozača koji ga je te večeri vozio kući.

Negdje u to vrijeme Mohamed Khalil je čuo da je postao tražen te je dogovorio sastanak s glazbenikom. Idućeg dana predao mu je violinu, a zauzvrat je odmah dobio 100 dolara te nagradu Grada Newarka.

Da bi mu se dodatno zahvalio odnosno iskazao mu posebnu čast zbog toga što mu je vratio violinu, Quint je prije dva dana s violinom došao na taksi stajalište kod aerodroma gdje je pronašao Khalila i odsvirao mu tridesetominutni koncert s odabranim kompozicijama. Također je Khalilu obećao da će mu osigurati ulaznice za njega i njegovu obitelj te će imati privilegiju prisustvovati u koncertu kojeg će Philippe Quint 23. rujna održati u Carnegie Hallu u New Yorku.

57-godišnji Khalil i 34-godišnji Quint su obojica imigranti koji imaju američko državljanstvo. Taksist je u SAD doselio 1980. iz Egipta, a virtuoz se u "obećanoj zemlji" nastanio 1991. nakon što je otišao i rodne Rusije.

I.K.
Foto: AFP

Pročitajte više