U Njemačkoj naplata poreza plijenidbom automobila

NJEMAČKA savezna pokrajina Saska ubuduće će porezne dužnike na plaćanje prisiljavati time što će na njihove automobile stavljati parkirne lisice, objavljeno je u srijedu u Dresdenu.

Kako je objasnio glasnogovornik saskog ministarstva financija Tobias Michael, državni utjerivači poreznih dugova početi će od 1. srpnja stavljati lisice na automobile građana koji nisu platili porez. U slučaju da dužnici u roku od tri dana ne ispune svoje obveze automobil će biti odvučen i prodan na javnoj dražbi, objasnio je Michael. Pokusna upotreba parkirnih lisica za automobile dužnika u drugim saveznim pokrajinama, kao i u Berlinu, pokazala se kao "uspješna", zaključio je Michael.

Njemački automobilski klubovi kritizirali su ovakav način državnog utjerivanja poreza kao "neljudski". Time se, kako stoji u priopćenju Auto kluba AbV, dužnici stavljaju "na stup srama" te se stavljanjem automobila izvan upotrebe stvaraju "dodatne prepreke u prometu".

Ovaj postupak kritizirala je i Udruga njemačkih poreznih obveznika (BdSt), koji stavljanje lisica na automobile poreznih dužnika doživljava kao povredu ljudskih prava građana.

Pročitajte više