U škotskim se školama uči spavati

U ŠKOLAMA u Glasgowu pokrenut je tečaj pravilnog spavanja kojim se djeci pokušava promijeniti i poboljšati način života. Tečaj se trenutno održava u četiri škole, a udruga koja ga provodi pokušava nagovoriti škotsku vladu da se edukacija proširi i na ostale odgojno obrazovne ustanove.

Probni tečaj pravilnog spavanja pokrenut je u svrhu promicanja zdrave navike ranog odlaska u krevet, a idejni začetnici se nadaju kako će tako odvratiti djecu od nekih loših navika poput kasnonoćnog gledanja televizije.

Na tečaju se uči o važnosti spavanja te izbjegavanju nošenja mobitela, laptopa i igraćih konzola u krevet. Svrha je pomoći djeci da uče efikasnije, budu smirenija i psihički stabilnija. Iako stručnjaci tvrde da bi djeca trebala spavati i više od devet sati na dan, neki ne uspiju skupiti ni četiri sata sna.

Dobrotvorna udruga Sleep Scotland, koja vodi tečajeve, ističe kako zbog nedostatka sna djeca budu preumorna da bi se mogla koncentrirati te kako im mozak ne može raditi punim kapacitetom. "Nećete dijete poslati u školu bez dovoljno hrane, zašto biste ga onda slali bez dovoljno sna?", napominju u udruzi.

Pročitajte više