Ubijalo je za nekoliko sekundi: Slonovo stopalo je najopasnija stvar u Černobilu

Foto: Wikipedia

IAKO je prošlo dva tjedna od emitiranja zadnje epizode hit serije Černobil, svijet je i dalje zaluđen nuklearnom katastrofom i svim što ima veze s tim. Turisti su pohrlili u Pripjat, influenceri se slikaju goli u Zoni isključenja, a mnogi su se ozbiljno zainteresirali za nuklearnu fiziku.

Posljednjih dana mediji su se raspisali o najopasnijoj stvari u Černobilu i jednoj od najopasnijih stvari na svijetu. Zove se Slonovo stopalo i nalazi se u tamnoj komori ispred reaktora koji je eksplodirao. Slonovo stopalo zapravo je masa visoko radioaktivnog materijala nalik na lavu koju su pronašli radnici odmah nakon eksplozije reaktora. Za samo nekoliko sekundi masa je radijacijom ubijala, a prema nekim izvorima, Slonovo stopalo još je toplo i emitira dovoljnu količinu radijacije da ubije odraslog čovjeka za nekoliko minuta.

Prema nekim izvorima, Slonovo stopalo je najopasniji otpad na svijetu, a ulazak u komoru u kojoj se nalazi i 33 godine kasnije, znači potpisivanje smrtne kazne. Postoje samo dvije fotografije Slonovog stopala jer je radijacija uništavala i kamere koje su bile postavljene.

Reaktor broj 4 od 1986. godine zaštićen je metalnim sarkofagom koji sprječava širenje jače radijacije iz jezgre, a uskoro će ga zamijeniti modernija instalacija koja bi trebala imati rok trajanja od 100 godina. 

Pročitajte više