Ukrajinske vojnikinje moraju nositi štikle na vojnoj paradi

Foto: Ministarstvo obrane Ukrajine

UKRAJINSKO ministarstvo obrane nakon negodovanja lokalnih zakonodavaca obranilo je svoju odluku da vojnikinje na paradi idućeg mjeseca marširaju u visokim petama umjesto u vojničkim čizmama, javlja Army Inform. 

Žene iz ukrajinskih oružanih snaga marširat će povodom 30. obljetnice neovisnosti nakon raspada Sovjetskog Saveza. "Dva puta dnevno treniraju i dobro napreduju", rekao je bojnik Eugene Balabushka. 

"Malo je teže nego u čizmama, ali trudimo se", dodala je za strane medije Ivanna Medvid, kadetkinja Vojnog instituta Kijevskog nacionalnog sveučilišta. No odluka o maršu na visokim potpeticama naljutila je brojne zakonodavce. 

Olga Stefanishina, potpredsjednica vlade za europske i euroatlantske integracije Ukrajine, ministrica socijalne politike Marina Lazebnaya, ministrica za boračka pitanja Yulia Laputina i Jekaterina Levčenko, vladina izaslanica za rodnu politiku, potpisale su zajedničko priopćenje u kojem kritiziraju odluku.

"Cipele s potpeticama nespojive su s borbenom sposobnošću vojnika, a "pruski" korak na paradi u takvim cipelama namjerno šteti zdravlju vojnika", navele su u priopćenju objavljenom na Olginom Facebook profilu. 

Inače, 57.000 žena služi u ukrajinskim oružanim snagama.

 

Pročitajte više