Umrijeti zbog klime? Ovo je najopasnija zemlja za ekološke aktiviste

Freepik

Borba za okoliš nije nimalo lagana. Klimatski aktivisti suočavaju se s nasiljem, a neki su ubijeni zbog svojih uvjerenja.

Klimatske katastrofe događaju se pred našim očima - požari u Grčkoj, Havajima ili Italiji, najgore poplave u Hong Kongu u više od 100 godina, temperature koje dosežu nikad prije izmjerene razine. Znanstvenici upozoravaju, ekolozi upozoravaju, aktivisti prosvjeduju.

Ekološki aktivisti ne ističu samo transparente na glavnom gradskom trgu, marširaju glavnim ulicama ili ponekad piquetiraju ispred zgrada parlamenta. Mnogi od njih idu do krajnjih mjera kako bi skrenuli pažnju na nadolazeću klimatsku katastrofu. Blokiraju zračne luke, polijevaju bojom poznata umjetnička djela, čepaju rupe na golf igralištima, uništavaju jahte ili drugo privatno vlasništvo. Borba je protiv sustava, ali i protiv najbogatijih. Tvrdi se da to nije ništa osobno, da njihovi protivnici nisu ljudi, već kapitalizam i raskošan način života.

Izvještaj nevladine organizacije Global Witness navodi da je prošle godine ubijeno 177 aktivista. Čak 60 ovih ubojstava dogodilo se u Kolumbiji, zbog čega ta zemlja zaslužuje sumnjivu titulu najopasnije za ekološke aktiviste.

Kolumbija. Opasna zemlja za klimatske aktiviste

Global Witness izvješćuje da je samo nekoliko počinitelja ubojstava aktivista privedeno pravdi. Organizacija izvješćuje da nekažnjivost ubojica potiče daljnje nasilje, s brojem smrtnih slučajeva koji se gotovo udvostručio u 2022.

Global Witness počeo je bilježiti smrtonosne napade na klimatske aktiviste 2012. Grupa tvrdi da su od tada zabilježili čak 382 ubojstva.

Iako Kolumbija zauzima prvo mjesto na listi smrtonosnih zemalja, druge latinoameričke države također su iznimno opasne za ekološke aktiviste.

U Brazilu je zabilježeno 34 smrtonosna napada na aktiviste. Meksiko ih je imao 31, dok je Honduras imao 11. U Amazoniji se dogodilo 39 ubojstava. Mnoge žrtve bile su iz autohtonih zajednica.

Ekološki branitelji pod prijetnjom?

Izvješće Global Witness-a upozorava da bi aktivisti mogli biti posebno ugroženi zbog prosvjeda protiv sječe drveća i zlatnog rudarstva. Nekoliko tvrtki sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, Europskoj uniji i SAD-u navodno je povezano s kršenjima ljudskih prava, izvješćuje BBC.

Osim u Latinskoj Americi, 11 ekoloških aktivista ubijeno je na Filipinima.

Global Witness dodaje da je pravi opseg ubojstava nepoznat. Organizacija upozorava da zbog nedostatka neovisnog praćenja i ograničenja slobodnog tiska u mnogim zemljama mnogi činovi nasilja uopće ne budu prijavljeni.

Organizacija poziva vladine dužnosnike širom svijeta da hitno riješe ovaj problem. Dodaje da su aktivisti također izloženi pravnim pokušajima da ih se ušutka.

Izvor: bbc.com

Pročitajte više