Velikih 70: On je Rambo, on je Rocky, on je Cobra - on je faca

Foto: Press

SYLVESTER STALLONE, legendarna akcijska zvijezda koja već 50 godina rastura u svemu u čemu se pojavi i dalje je relevantan lik, a to je gotovo nevjerojatno. Pogotovo ako u obzir uzmemo prosječni "rok trajanja" mišićavaca koji nakon kratke karijere završavaju u c-produkcijama ili reklamama za proteine. 

On to nikako nije.

Danas je napunio sedamdeset godina, a kako bi mu na što bolji način čestitali ulazak u novo desetljeće, izabrali smo deset nezaboravnih likova kojima je udahnuo život i osigurao im besmrtnost u povijesti filma.

Rocky Balboa

Prvi Rocky bio je materijal za Oscara, drugi solidna eksploatacija uspješnog recepta, treći znak da kvaliteta više nije bitna, a četvrti - četvrti dio bio je neupitno remek-djelo sedme umjetnosti i uvjerljivo najdebilniji, pa samim tim i najbolji nastavak serijala koji se nakon toga razvodnio i kasnije pretvorio u sasvim solidni boksački spin-off "Creed".

Okršaj Rockyja i Ivana Drage bio je hladnoratovsko-reaganovsko-sportsko-epski okršaj Rusije i Amerike, sraz čovjeka i mašine, vjere i znanosti, istoka i zapada, fudbalerke i jež-frizure.

John Rambo

Ako ste odrastali u osamdesetima, a ne znate tko je John Rambo, vjerojatno ste odrastali u kućanstvu koje je više cijenilo visoku kulturu nego besmisleno nasilje, nije imalo TV i video rekorder ili ste pak šumsko biće koje je odrastalo u čarobnom gaju s ostalim vilinskim bićima. Bilo kako bilo, ako ne znate tko je Rambo, jedan ste od rijetkih.

Stallone je ovdje prigrlio prokušani recept koji je upalio i u Rockyju. Dok je prvi Rambo bio kvalitetan akcijski film prema nešto mračnijoj i agresivnijoj knjizi Davida Morrella podebljan snažnim utjecajem socijalno osviještene američke kinematografiju sedamdesetih i neočekivano kvalitetnim glumačkim izvedbama (uključujući i Stallonea), svi nastavci su krvavi ubilački pohodi čovjeka koji uporno bježi od oružanih sukoba dok istovremeno nemilosrdno kosi stotine neprijatelja.

Ali voljeli smo tu sklonost producenata Kassara i Vajne da bacaju pare na eksploatacijske spektakle koji su vrlo često gubili novac i na kraju presudili Carolcu.

Marion Cobretti

Mnogi možda ne pamte o čemu se u Cobri radilo, ali svi znamo kako je izgledao jer Marion Cobretti bio je Stalloneov najbolje odjeveni lik. Nešto kao Serpico, ali u osamdesetima i s daleko manje elemenata zdepastog hipi kepeca. Ukratko, film je totalni trash, ali iz današnje perspektive gdje je ironični odmak način života - "Cobra" je apsolutni hit.

Kritičari su ga prezirali zbog klišeja i grozomornih dijaloga, ali film je imao Stallonea koji nikad nije bio veći kuler. Štoviše, toliko je kul da umjesto čačkalice u ustima ima šibicu što je toliko jak element da je Nicolas Winding Refn, redatelj izvrsnog "Drivea" i veliki fan ovog filma, Ryanu Goslingu strpao čačkalicu u usta kao posvetu Cobrettiju.

"Kriminal je bolest... Upoznajte lijek", može li akcijskije od toga?

Lincoln Hawk

"Over the Top" je grozan film. Grozan film za koju je Giorgio Moroder skladao glazbu. Što je dobro. I dobro je ako ste ga pogledali kao klinac jer tada niste bili cinični i prekritični prema svakom smeću koje je istovareno pred vas.

Kao dijete mogli ste bez problema popušiti priču o kamiondžiji koji se pokušava vratiti na pravi put sudjelovanjem u turnirima u obaranju ruke. Pritom pokušava izgraditi odnos sa sinom unatoč neprestanom uplitanju bivšeg punca Roberta Loggije koji mu podmeće noge na svakom koraku.

Film je grozan i ako ste posljednji put pogledali u djetinjstvu, pobrinite se da tako i ostane jer imat ćete jedan dobar film više.

Ray Tango

Kritika ga prezire, ali ako ste "Tango & Cash" pogledali u pravom trenutku, i dalje ćete ga smatrati dobrim akcijskim džumbusom koji funkcionira unatoč svim nedostacima. Nešto kao "Prljavi igraju prljavo". Film čijih ste očitih nedostataka svjesni, ali nije vas briga jer film je tako prokleto zabavan.

Doduše, Stallone je želio snimiti ozbiljniji film, ali producent Jon Peters htio je trashy spektakl što je od samog početka stvorilo niz problema zbog čega je redatelj Andrei Konchalovsky i napustio snimanje.

I možda nije uspio na blagajnama, ali Rusi ga obožavaju. Nešto kao Kinezi i "Walter brani Sarajevo". Najkopiraniji film u ruskoj povijesti, a u Ukrajini luduju čak i za sporednim glumcima kao što je Brion James koji kaže da nije ni znao da je tamo velika zvijezda.

Gabe Walker

Prvi veliki blockbuster u devedesetima Stallone je imao s Harlinovim "Cliffhangerom" koji je postao njegov "Umri muški", ali u planinama i bez gomile uglavnom nepotrebnih nastavka.

Ponovno, ovo je tisuću puta viđen koncept, ali ovdje savršeno funkcionira, a radi se i o izuzetno velikom uspjehu na kino blagajnama.

Pokupio je tri nominacije za Oscar, a planinari su ga posrali jer tvrde da je nerealno prikazao njihov omiljeni hobi. Naravno, daleko je luđe očekivati realnost u Stalloneovim filmovima jer ipak, radi se o čovjeku koji je najpoznatiji jer je čak sedam puta zaigrao lik boksača koji nikad nije čuo za obrambeni gard.

John Spartan

Mnogi to zaboravljaju, ali "Demolition Man" je zapravo vrlo dobar SF. Nije pametan, nije briljantno napisan, a neće se ni često pojavljivati na listama najboljih znanstveno-fantastičnih filmova devedesetih. Ali je izuzetno zabavan.

Istina, priču su bahato ukrali od mađarskog SF pisca Istvana Nemerea koji je na kraju morao odustati od tužbe jer je siromašni Mađar koji se nije u stanju povlačiti po sudovima s holivudskom mašinerijom i vojskom preplaćenih odvjetnika.

Stoga, film ima dobru priču, Istvan ima dvije rečenice na Wikipediji, a Hollywood je nastavio krasti ideje od autora koji nemaju financijskih sredstava boriti se protiv toga.

Judge Dredd

Prije nego je postalo popularno i isplativo snimati filmove prema stripovima, Sylvester Stallone pristao je sudjelovati u filmu prema stripu koji očito nije želio biti "film prema stripu".

S tim se složio i tvorac Dredda John Wagner koji je Stallonea smatrao savršenim za ulogu, ali nije volio film iako mu je drago što nisu škrtarili. Naime, u film su utučeni milijuni i stvarno se pazilo na svaki detalj, ali to jednostavno nije bio dobar film čak i ako znamo da je Versaci radio kostime i da se u filmu pojavljuje omiljeni balkanski gost i intimus Jakova Sedlara - Armand "Kralj mamba" Assante.

Freddy Heflin

Sylvester Stallone godinama se pokušao otrgnuti od imidža akcijske zvijezde pa je tu i tamo znao zaroniti u komedije ili pokušavao pokazati da zna glumiti. Što i zna, ali zbog ozljede koju je pretrpio tijekom rođenja i koja je izazvala paralizu donjeg lijevog dijela lica (a koja je i postala njegov zaštitni znak), mnogi ga nisu shvaćali ozbiljno i često ga ismijavali zbog izraza lica i načina na koji govori. Stoga, više-manje svi njegovi dotadašnji pokušaji "ozbiljnih uloga" završili su neslavno.

Sve do "Cop Landa" Jamesa Mangolda.

Stallone je bio odličan kao lokalni šerif i savršeno se nosio s glumačkim veličinama kao što su Robert De Niro i Harvey Keitel. Čak su i kritičari pohvalili film i njegovu glumu i Stallone je dobio ono što je htio.

To jest, sve dok nije shvatio da mu ovaj "upliv" u ozbiljne glumačke vode nije stvorio više štete nego koristi pa se narednih osam godina borio s tim da dobije normalne uloge jer film se dopao kritičarima, ali nije ispunio očekivanja i mnogi su ga doživjeli kao njegov oproštaj od akcijskih filmova.

Barney Ross

Od svih comebackova, mnogima su najdraži oni koji su se dogodili u serijalu "Expendables" u kojima je Stallone oživio ne samo svoju već i karijere svih svojih kolega iz osamdesetih. Čak i Dolpha Lundgrena koji ga je svojevremeno strpao u bolnicu nakon incidenta na snimanju četvrtog Rockyja. Stara garda se vratila u velikom stilu i u tri nastavka zaradila gotovo 800 milijuna dolara.

Stoga, ne samo da je još uvijek relevantan već se i u "dvijetisućedesetima" pojavljuje u sve boljim filmovima. "Escape Plan" je dobar kao bilo koji klasik iz osamdesetih, "Grudge Match" je simpatičan, "Creed" je pokupio odlične ocjene kritičara i osigurao mu još jednu nominaciju za Oscara, a iduće godine čeka nas u četvrtom "Expendablesu" i drugom dijelu izvrsnog Marvelovog filma "Guardians of the Galaxy".

Ukratko, voljeli smo ga, volimo ga i voljet ćemo ga.

Pročitajte više