WhatsApp će dijeliti vaš broj i druge podatke s Facebookom, evo što to znači za vas

Foto: 123RF

NAKON što je Facebook kupio WhatsApp 2014. godine, korisnici su strahovali da će njihova privatnost na tom servisu za slanje poruka biti ugrožena. U to je vrijeme suosnivač WhatsAppa Jan Koum, kako bi smirio zabrinute korisnike, na svom blogu napisao: "Poštovanje prema vašoj privatnosti ugrađeno je u naš DNA, a WhatsApp smo napravili s ciljem da znamo što je manje moguće o vama".

Danas kompanija ipak popušta oko "pravila ugrađenih u svoj DNK" te je objavila da će dio prikupljenih podataka o svojim korisnicima, među kojima je i broj telefona, dijeliti sa svojim vlasnikom - Facebookom.

Tvrde da do dijeljenja dolazi kako bi Facebook svojim korisnicima nudio bolje prijedloge potencijalnih prijatelja mapiranjem društvenih veza korisnika dviju mreža, ali i prikazivao relevantnije oglase. Osim toga, neke od dodatnih podataka podijelit će kako bi se lakše borili protiv spama i pratili način korištenja pojedinih servisa, piše The Verge.

Korisnici se osjećaju nesigurno

Iz WhatsAppa tvrde da žele vidjeti i kako kompanije mogu koristiti njihov servis za kontaktiranje korisnika, poput toga da banke kontaktiraju svoje klijente u slučaju opasnosti od prevara ili aviokompanije u slučaju otkazivanja letova. Kako bi to provjerili, moraju olabaviti pravila o privatnosti. Facebook je putem svog Messengera iskušavao iste stvari, a već ranije ove godine i iz WhatsAppa su poručili da razmišljaju o tome. Ističu da će korisnici moći sami kontrolirati te obavijesti te da neće doći do gomilanja spam poruka.

Unatoč uvjeravanjima, korisnici će se vjerojatno osjećati nesigurno zbog dijeljenja njihovih podataka, posebice jer je WhatsApp obećavao jednostavnu komunikaciju bez upotrebe njihovih podataka za prikazivanje oglasa. Iako je u srpnju privremeno bio blokiran u Brazilu jer kompanija nije željela sudu dati tražene poruke, mnogi misle da će se to sada promijeniti. Iz WhatsAppa uvjeravaju u suprotno.

Poruke ostaju privatne

"Iako ćemo se koordinirati s Facebookom više, vaše poruke ostaju privatne i nitko ih neće čitati. Ni WhatsApp, ni Facebook, niti bilo tko drugi. Nećemo objavljivati niti dijeliti vaš broj s drugima, čak ni s Facebookom, a nećemo ni prodati, podijeliti ili dati vaš broj oglašivačima", tvrde.

Ono što će se dijeliti su telefonski broj, profilna fotografija i ime, online status i jeste li na vezi te kad ste posljednji put vidjeli i pročitali poruke.

Kod prihvaćanja novih pravila morat ćete kliknuti da ste pročitali, a moći ćete i isključiti vaš pristanak na dijeljenje podataka, a ako ste pristali imat ćete 30 dana da se predomislite. 

Pročitajte više