Zanimljiva studija: Više prijatelja na Facebooku imaju oni s većim centrima mozga za socijalizaciju

STUDIJA koju su proveli istraživači s londonskog University Collegea pokazala je da Facebook korisnici koji imaju veći broj prijatelja na ovoj društvenoj mreži ujedno imaju i veći mozak.

Uz pomoć 3-D skenera pregledan je mozak 125 studenata dobrovoljaca, a rezultati su pokazali veće i gušće moždane strukture na tri područja mozga kod onih studenata koji su imali veći broj Facebook prijatelja, u usporedbi s onima koji su imali razmjerno malen broj prijatelja. Neki su studenti imali i preko tisuću prijatelja, a neki doslovno desetak, dok je prosjek bio tristotinjak Facebook prijatelja.

Simptomatično je da su sva tri  "uvećana" moždana područja povezana sa socijalizacijskim vještinama, prenosi AFP. Dva su povezana s društvenim percepcijama poput prepoznavanja ljudskih emocija na temelju pogleda i facijalnih ekspresija, a treći s pamćenjem imena i lica.

Nakon toga je stvoren poduzorak od 65 studenata, te je ustanovljena korelacija veličine mozga i broja prijatelja u stvarnom, a ne virtualnom životu. Nakon što su uspoređeni rezultati utemeljeni na broju Facebook i stvarnih prijatelja, ustanovljena je minorna korelacija u samo jednom dijelu mozga, povezanog s procesiranjem i skladištenjem sjećanja na emocionalne događaje. Ostala područja nisu ponudila nikakvu korelaciju.

Voditelj istraživanja Geraint Rees iz toga je izvukao zaključak da  ljudi koriste različite dijelove mozga za različite vrste socijalizacije, što potvrđuje teoriju o fleksibilnosti mozga.

Pročitajte više