Zašto dječaci više vole autiće, a djevojčice lutke?

RAZLOG zbog kojega dječaci i djevojčice od Djeda Mraza traže određene igračke biološki je uvjetovan, a njihov se izbor temelji na tradicionalnim muškim i ženskim ulogama, tvrdi Gerianne Alexander sa sveučilišta Texas AandM.

Dosad se vjerovalo da dječaci i djevojčice uče koje bi im se vrste igračaka morale sviđati samo na temelju društvenih očekivanja, ali istraživanje Gerianne Alexander na majmunima pokazuje da to nije baš tako.

Ona se usredotočila na razlike u ponašanju spolova i biološke faktore koji na njih utječu ispitujući ponašanje majmuna prema igračkama. U suradnji s Melissom Hines s londonskog Sveučilišta ustanovila je da i majmuni igračke biraju u skladu s razlikama među spolovima koje postoje među ljudima.

Studija je objavljena u časopisu ´Evolution and Human Behavior´.

Iako majmuni ne poznaju koncept ´igračke za dječaka´ i koncept ´igračke za djevojčicu´, u izboru se ponašaju u skladu sa spolom, baš kao i djeca, kazala je Gerianne Alexander. Tako se mužjaci duže igraju ´igračkama za dječake´, a ženke ´igračkama za djevojčice´.

´Podjelu igračaka izmislili su ljudi. Međutim, činjenica da mužjaci i ženke majmuna pokazuju isti izbor igračaka kao i dječaci i djevojčice pokazuje da su te kategorije nastale zahvaljujući i nekim drugim faktorima osim društvenih normi´, tvrdi Gerianne Alexander. ´Naše je istraživanje pokazalo da postoje i percepcijski razlozi koji djecu privlače određenim predmetima poput igračaka.´

Tijekom eksperimenta mužjaci su se više igrali tradicionalnim igračkama za dječake poput automobila ili lopte, dok su ženke provele više vremena igrajući se lutkama ili posuđem. Štoviše, i mužjaci i ženke majmuna jednako su se dugo igrali ´neutralnim´ igračkama poput slikovnica i plišanih igračaka.

To pokazuje da termini ´igračka za dječake´ i ´igračka za djevojčice´ nisu samo stereotipi specifični za ljudsko društvo, nego je riječ o nečemu urođenom.

Gerianne Alexander vjeruje da rezultati njezinog istraživanja pokazuju kako postoje određeni aspekti predmeta koji privlače određen spol te da oni mogu biti povezani s tradicionalnim muško-ženskim funkcijama koje datiraju iz vremena razvoja životinjskih vrsta.

Ona navodi da se igračke za dječake (lopte i autići) opisuju kao predmeti koji se mogu bacati i pomicati. Iako razlozi zbog kojih i majmuni više vole određene vrste predmeta još nisu poznati, oni ih radije biraju jer pružaju veću mogućnost za aktivnu igru.

Uz to, mogućnost pomicanja predmeta mogla bi biti povezana sa sposobnošću orijentacije koja je potrebna za lov, pronalaženje hrane i partnera, zbog čega možda mužjaci imaju radije biraju predmete koji potiču kretanje. Ženke, s druge strane, biraju šarene predmete, što je povezano s majčinskom ulogom, tvrdi Gerianne Alexander, dodajući da su društveni stereotipi igračaka vjerojatno nesvjesno izgrađeni na tom urođenom odabiru.

Pročitajte više