Žena tvrdi da je za šest tjedana rada kao konobarica bila plaćena jedan cent

Screenshot: TikTok

KORISNICA TikToka Liny objavila je video u kojem tvrdi da je za šest tjedana rada kao konobarica bila plaćena samo jedan cent. Način na koji su radnici u ugostiteljstvu u SAD-u plaćeni već dugo vremena izaziva rasprave jer se mnogi oslanjaju na napojnice, nešto što očito ne mogu uvijek jamčiti. Stoga nije čudno što je ovaj video izazvao veliku pozornost na TikToku.

Poručila ljudima neka daju napojnice

Liny iz Nashvillea u svom je videu pokazala papir na kojem piše da je iznos njezine plaće 0.01 američkih dolara. "Život konobarice. Ovo je šest tjedana 'plaće'. Dajte napojnice", napisala je uz video. 

To je plaća iz 2021. godine, kada je video i izvorno objavljen, a Liny nije imenovala svog poslodavca niti je rekla koliko je u tom periodu zaradila od napojnica.

@lvndsmac THE FUCK IMA DO WITH ONE PENNY STEVEN!!!!!!! #serverlife #serverlife #bigballing #IDeserveTuitionContest #fyp #fypシ ♬ The Way I Live - Baby Boy da Prince

Video je pregledan 1.9 milijuna puta, a mnogi su joj zamjerili što je poručila ljudima da daju napojnice.

"Nije moj posao da plaćam vaše račune, moram svoje", "Uvijek dajem napojnice, ali restorani vam moraju platiti", "Raspravite to sa svojim poslodavcem. Isplata vaše plaće nije odgovornost gostiju", "Krivite one za koje radite, a ne goste. Već ionako plaćam preskupe cijene za osrednju hranu. Ne bih trebao iz svog džepa davati za tvoju plaću", pisali su joj korisnici TikToka.

Zaradu od napojnica nije pokazala

Drugi su se, pak, složili s Liny u vezi napojnica. "Nemojte jesti vani ako niste voljni dati napojnicu. Jednostavno je", "Jesti vani je iskustvo. Ne dajete konobaru napojnicu jer vam donosi tanjur, već za vrhunsku uslugu", "Nađite posao u ugostiteljstvu i vidite kako je", pisali su u komentarima.

Mnogi su također okrivili Liny da nije dala potpunu sliku. "Ispravi me ako griješim, ali ako tvoja plaća izgleda ovako, to znači da dobivaš i više nego dovoljno od napojnica", napisao joj je jedan korisnik TikToka, na što je ona odgovorila: "Apsolutno, i to nije ono što ljudi razumiju."

Pročitajte više