Znanstvenici odgonetnuli tajnu svile

AMERIČKI znanstvenici su objavili da su otkrili način na koji pauci i dudovi svilci proizvode dovoljno snažne niti da mogu isplesti čitave mreže i svilčeve čahure.

Ako se njihovo otkriće pokaže točnim, mogli bi u laboratoriju dobiti svilu od koje bi se proizvodila ultra otporna zaštitna odjeća, sportska oprema, pa čak i umjetne kosti.

Svila je najjače prirodno vlakno, no znanstvenici dosad nisu uspjeli umjetnim putem postići njezinu prirodnu izdržljivost.

Profesor biomedicine sa Sveučilišta Tufts u Massachusettsu David Kaplan kaže da tajna proizvodnje svile leži u načinu na koji pauci i dudovi svilci u svojim žlijezdama kontroliraju protein odgovoran za topljivost svile.

"Cijeli proces ovisi zapravo o količini vode, što ga čini vrlo jednostavnim", rekao je Kaplan. "Dok odlažu proteine u žlijezde, istovremeno reguliraju i količinu vode", pojasnio je.

Po njegovim riječima, istraživanje objavljeno u časopisu "Nature", može imati dalekosežne posljedice, osobito u medicini.

Bioinženjeri sa Tuftsa već su razradili strategiju za korištenje svile u obnavljanju oštećenih ligamenata, a procjenjuju da bi se istom tehnikom moglo dobiti umjetno koštano tkivo.

Kaplan je rekao da je interes za novu tehnologiju pokazalo nekoliko tvrtki za proizvodnju ultra-otporne odjeće i opreme za kampiranje.

Pročitajte više