Zvijezda Lupina, bivša Bondova djevojka... Ovo je žiri filmskog festivala u Cannesu

Foto: EPA

Francuske glumačke zvijezde Omar Sy i Eva Green bit će dio žirija na Filmskom festivalu u Cannesu idućeg mjeseca, objavili su organizatori. Pridružit će im se američka glumica Lily Gladstone, nominirana za Oscara u kategoriji za najbolju glumicu zbog uloge u filmu Martina Scorsesea Ubojice cvjetnog mjeseca, za koju je osvojila niz drugih nagrada. 37-godišnja Gladstone bit će najmlađa članica žirija.

Žiri predvodi Greta Gerwig

Žiri festivala na Francuskoj rivijeri, koji će trajati od 14. do 25. svibnja, predvodit će Greta Gerwig, redateljica filma Barbie.

Greta Gerwig

Zadatak žirija bit će odabrati dobitnika Zlatne palme među 22 filma, koji uključuju i Megalopolis, dugo očekivani epski film Francisa Forda Coppole. The Apprentice, biografski film o bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu iranskog redatelja Alija Abasija, također se natječe.

Sy je jedno od najvećih imena francuske kinematografije, međunarodno poznat po uspješnoj seriji Lupin na Netflixu. Green je bila jedna od nezaboravnih glumica iz filmova o Jamesu Bondu (Casino Royale), a pojavila se i u brojnim holivudskim blockbusterima.

Ostali članovi

Ostali članovi žirija su japanski direktor Hirokazu Kore-eda, koji je osvojio Zlatnu palmu 2018. sa svojim filmom Obiteljske veze, talijanski glumac Pierfrancesco Favino, španjolski redatelj Juan Antonio Bayona, libanonska redateljica Nadine Labaki i turska scenaristica Ebru Ceylan.

Popis filmova koji sudjeluju proteklih se dana povećao. Naknadno je uvršten film The Seed of the Sacred Fig iranskog redatelja Mohamada Rasulofa, koji je zbog kritiziranja vlasti bio osuđen na zatvorsku kaznu. Nije poznato hoće li moći prisustvovati festivalu.

Svi čekaju Coppolu

Oliver Stone će izvan konkurencije predstaviti svoj najnoviji dokumentarac Lula, o trenutnom brazilskom predsjedniku. Glumica Emma Stone ponovo glumi u filmu grčkog redatelja Jorgosa Lantimosa Kinds of Kindness.

Uboga stvorenja, film na kojem su surađivali 2023., Lantimosu je donio Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu, a Stone je zbog njega osvojila Oscara za najbolju žensku ulogu. Redatelj Paul Schrader ponovo surađuje s Richardom Gereom, zvijezdom iz svog filma Američki žigolo, a plod te suradnje je film Oh Canada.

Talijanski redatelj i dobitnik Oscara Paolo Sorrentino natječe se s filmom o svom rodnom Napulju, Parthenope, a glavnu ulogu igra Gary Oldman. Francuski redatelj Jacques Audiard i bivši dobitnik Zlatne palme vraća se s filmom Emilia Perez, glazbenom komedijom o šefu meksičkog kartela koji se podvrgava operaciji promjene spola. Pjevačica Selena Gomez pojavljuje se u sporednoj ulozi.

Međutim, sve su oči uprte u Coppolin Megalopolis, kojim se redatelj Kuma vraća na festival u Cannesu u dobi od 85 godina. Dva puta je osvojio Zlatnu palmu filmovima Prisluškivanje 1974. i Apokalipsa danas 1979., koji nije bio ni dovršen kada je premijerno prikazan na festivalu.

Pročitajte više