10 najčešćih simptoma Aspergerovog sindroma

Foto: Instagram

ASPERGEROV sindrom spada u neurološki poremećaj koji je sličan autizmu, ali u znatno blažem obliku zbog čega nije toliko strašan za ravoj i funkcionalnost osobe s dijagnozom.

Simptomi su znatno manje izraženi nego kod autizma, a djeca nemaju zastoj u razvoju i govoru te su im kognitivne vještine jednake kao kod zdrave djece.

No, zbog toga ga je i znatno teže otkriti.

Donosimo vam 10 najčešćih ponašanja na koje trebate obratiti pozornost kako biste na vrijeme otkrili simptome.  

1. Mnoga djeca s Aspergerovim sindromom zaokupljena su jednom aktivnošću i satima mogu biti fokusirani samo na nju.   
 
2. Tipično je da dijete s ovim sindromom zvuči "kao mali profesor". Ova djeca imaju napredan vokabular, ali kako se radi o autističnom poremećaju, često se fokusiraju samo na jednu temu o kojoj cijelo vrijeme govore. Mogu govoriti i puno formalnije od djece svojih godina ili preferiraju razgovarati samo s odraslima. 
 
3. Socijalne poteškoće također su vidljive kod ove djece. Teškoće im predstavlja čitanje govora tijela, održavanje konverzacije i općenito dijalog. Zbog toga se djeca s ovim sindromom mogu činiti izolirana od svojih vršnjaka.
 
 
4. Rutina igra veliku ulogu u životu djece s Aspergerovim sindromom. Oni imaju potrebu da sve bude u točno određeno vrijeme svakoga dana, a odskakanje od uobičajenog rasporeda ih zbunjuje. 
 
5. Mnoga djeca koja imaju Aspergerov sindrom ne mogu podnijeti ako stvari krenu naopako ili van rutine. Jednostavno nemaju mogućnost kontroliranja osjećaja kada stvari nisu "po rasporedu".
 
6. Još jedan od simptoma je i nedostatak empatije prema drugima. Djeca s Aspergerovim sindromom jednostavno žive u svom malom izoliranom svijetu, nesvjesna da ljudi oko njih imaju želje i osjećaje.
 
7. Riječi shvaćaju doslovno i ne mogu razumjeti naglaske, sarkazam i šalu. 
 
8. Neobični izrazi lica i držanje još su jedan od sindroma. Često pretjerano bulje u druge ili izbjegavaju kontakt očima.  
 
9. Od pisanja do vožnje bicikla, slaba ili zakašnjela motorika jedan je od simptoma Aspergerova sindroma. 
 
10. Mnoga djeca s Aspergerovim sindromom imaju pojačanu osjetljivost osjetila. Često ne podnose nositi određene tkanine jer im se ne sviđa osjećaj, loše reagiraju na određene zvukove, svjetla i slično.
 
Ako smatrate da vaše dijete možda pati od Aspergerovog sindroma, posjetite liječnika. Iako ova dijagnoza kod svakog roditelja izaziva strah i nervozu, pravovremeno otkrivanje omogućit će vam da usmjerite svoje dijete i pomognete mu da se bori kroz život.

Pročitajte više