10 savjeta za sigurno kupanje bebe

Donosimo vam nekoliko savjeta za sigurno kupanje bebe.

1. Najvažnije pravilo: Nikada ne ostavljajte dijete bez nadzora tijekom kupanja, ni na minutu. Bebe se mogu utopiti već u nekoliko centimetara vode. Zato prije kupanja pripremite sve što vam treba (sapun, ručnik, čistu pelenu, odjeću, kremu za guzu itd.). Ako netko pozvoni na vrata ili vas zove na telefon, a morate se javiti, zamotajte dijete u ručnik i uzmite ga sa sobom.

2. Provjerite da je u kupaonici ugodna temperatura (oko 24 stupnja Celzijevih).

3. Ne stavljate dijete u kadu kada voda još curi. Temperatura vodu u cijevi se može promijeniti i šokirati bebu. Temperatura vode treba biti otprilike kao i tjelesna temperatura, oko 37 Celzijevih stupnjeva.

4. Učinite kadu što sigurnijom. Možete staviti gumene podloške kako ne bi došlo do klizanja.

5. Kadu napunite s pet do deset centimetara vode.

6. Kada dijete malo naraste i može ustati, naučite ga da se u kadi ne stoji.

7. Možete dijete prati i bez sapuna i šampona, samo u čistoj vodi, samo pazite da mu dobro isperete pelensko područje. Sapuni i šamponi ponekad mogu iritirati kožu, osobito ako je već nadražena. Ako ih koristite, odaberite blage namijenjene isključivo bebama.

8. Nemojte dopustiti djetetu da se igra slavinom. Iako je još možda ne može pomaknuti, uskoro će za to biti dovoljno snažno pa će jednom uspjeti pustiti vruću ili hladnu vodu, što može dovesti do opasnih opeklina, ili u najmanju ruku, do straha od povratka u kadu.

9. Sve električne naprave držite što dalje od kade.

10. Malu bebu držite bebu u rukama tako da njena glava bude položena na vašu podlakticu u blizini šake, a prsti spojeni oko bebinih leđa. Druga ruka treba biti slobodna za kupanje. Ako je starija i sjedi, pridržavajte je jednom rukom da vam ne sklizne (ili stavite gumenu podlogu).

U svakom slučaju, NIKADA je ne ostavljajte samu u kadi.

 

Pročitajte više