Što vi mame mislite o 24- satnom boravku beba s vama nakon poroda?

Što vi mame mislite o 24- satnom boravku beba s vama nakon poroda?

Foto: 123rf

HRVATSKA  kao i mnoge druge europske i svjetske zemlje već godinama provodi trend da rodilišta postanu ona s predznakom "Prijatelja djece", što u praksi, između ostalog, znači i konstantan boravak beba s mamama odmah po rođenju. Naravno, za vrijeme boravka u bolnici bebe se odvoze na presvlačenje, kupanje i preglede, no sve ostalo vrijeme novorođena djeca borave s majkama.

Jedan od ciljeva tog trenda, koji je danas mahom već postao i pravilo u bolnicama, jest bolje zbližavanje majke i djeteta te poticanje prirodnog hranjenja.

I to zapravo jako lijepo zvuči jer, tko je ikada rodio u nekoj od naših bolnica, već zna da se u tom periodu majke doista već prilično zbliže sa svojim bebama te kako obično nisu same u sobi, štošta nauče, čuju, pitaju od svojih cimerica/medicinskih sestara.

Međutim, kako sve žene nemaju ista iskustva s poroda, tako majke koje su netom prošle dugotrajan i isrcpljujuć porod prilično pate kada im dovezu bebu i ostave je majci na brizi. Naravno, svaka žena u svakom trenutku ima mogućnost dozvati sestru, tražiti pomoć, posebno ako govorimo o ženama koje su rodile na carski rez, no pravilo "Prijatelja djece" nalaže da bebe ostanu uz majku.Taj se trend u svijetu njeguje već dugi niz godina. I u Hrvatskoj se s njim krenulo već odavno, iako ga do danas još uvijek nemaju baš sva naša rodilišta, ali svi stručnjaci slažu se u jednom: "To je najbolji i najzdraviji način kako za bebu koja će praktički od prvih minuta osjetiti blizinu svoje majke, tako i za majke koje uz svoju bebu zapravo lakše povrate snagu, brže se oporave i puno brže stvore tu predivnu vezu sa svojim novorođenčetom.

Međutim, puno je majki kojima takav način zapravo ne odgovara. Žene koje rode svoje drugo, treće dijete već na sam porod dolaze prilično iscrpljene kako od trudnoće tako i od brige za dijete koje skakuće i sustavno traži brigu i skrb. Pred porod su i emocionalno malo nestabilnije, jako malo spavaju, a kada tome dodamo još i sate trudova te na koncu sam porod koji je rijetko kada "lak zadatak", takve žene nakon poroda žele samo jedno: Odmoriti se. Barem pola dana. A to više u većini bolnica zapravo ne mogu. Ne onako kako bi se mogle opustiti kada bi znale da će im u tim trenucima beba biti na odjelu, na sigurnoj brizi medicinskog osoblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji puno primjera, a vjerujemo da i vi same znate barem za jedan, da majke pokušavaju dobiti odobrenje da ih se pusti da se malo odmore, ali su nailazile na neodobravanje.

>>>Ovo je aktualna slika stanja u našim rodilištima 2016<<<

Vjerojatno i tu sve ovisi o tome tko radi na odjelu, kakva su interna pravila bolnice, koliko je beba na odjelu, koliko je dugo i kakav porod imala majka, kakvo je zdravstveno stanje bebe i majke...No, mi vas zato pitamo, biste li vi kao mama, odnosno buduća mama željele da bez obzira ni predznak "Prijatelje djece" i pravila koja ona nalažu, imate izbor? Ostaviti bebu uz sebe ili ipak imati mogućnost da vam je odvedu ako vi to tražite?

U Americi se trenutno oko tog pitanja lome koplja i to na inicijativu mnogih majki koje su poželjele dobiti nekoliko sati odmora, ali ga nisu dobile jer bolnice imaju stroga pravila.
"Lijepo je imati mogućnost tako se povezati s bebom doslovno od prve minute bebinog rođenja, no mame bi trebale imati mogućnost pošteno se odmoriti nakon poroda kako bi mogle lakše očuvati svoje mentalno zdravlje. Ovako, uz bebu, odnosno uz nekoliko beba u sobi, majke dolaze iz bolnice potpuno iscrpljene i doslovno slomljene. A to nam nitko ne može reći da je dobro. Ni za mamu. Ni za bebu. Ni za obitelj."

Zanima nas stoga vaše mišljenje i vaša iskustva: Biste li htjele da žene u hrvatskim rodilištima gdje se uobičava taj poznati "rooming in" ipak imaju izbor - ostaviti bebu ili tražiti da bebu odvezu od vas? Radi toliko potrebno postporođajnog odmora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara