10 zabavnih aktivnosti koje će naučiti djecu da se lakše nose s problemima

Foto: Unsplash

DJECA dobivaju brojne prilike da uče o svijetu kako odrastaju. Međutim, redovito se susreću i s raznim problemima, bilo da se radi o društvenim problemima, problemima s učenjem ili nečem sličnom. Stoga je potrebno da im roditelji pomognu savladati vještine za rješavanje problema koje će im pomoći da se učinkovito nose s takvim situacijama. 

1. Društvene igre

Društvene igre izvrstan su način da se djeci pomogne u učenju strateškog razmišljanja i predviđanja. Postoji nekoliko društvenih igara primjerenih djeci različitih dobi. Neke od tih su Monopoly, šah, Čovječe, ne ljuti se, zmije i ljestve te Scrabble. Broj igrača ovisi o pravilima navedenim u uputama za igru. 

2. Igra moralne dileme

Djeca se često pronađu u dilemi. Ova jednostavna igra pomoći će im, bez njihova znanja, da se dobro snađu i u pravim situacijama. Kako piše portal Mom Junction, na komadiće papira napišite različite dileme poput: "Blagajnik mi je dao jedan dolar više u sitnišu, što da napravim?" ili "Vidio sam svog prijatelja kako maltretira nekoga u školi. Trebam li ga zaustaviti ili pustiti?"

Zatim preklopite papiriće i stavite ih u posudu, pa pustite da svako dijete odabere jedan komad papira, pročita ga naglas i s vama podijeli kreativna rješenja za rješavanje situacije. Ova zabavna aktivnost pomoći će djeci u prepoznavanju i rješavanju problema koristeći kontemplaciju. 

3. Improvizirani skečevi

Podijelite igrače u timove. Zapišite različite scenarije, kao što je suočavanje sa zlostavljanjem u školi ili rješavanje tučnjave između braće i sestara. Sve napišite na komadiće papira, savijte i stavite u posudu. Svaki tim neka odabere jedan papir i odglumi ono što piše. 

Možete im dati i vremensko ograničenje za pripremu izvedbe. Ovakve improvizirane aktivnosti pomažu djeci identificirati problem, formulirati rješenje i provesti ga.

4. Ljudski čvor

Ova jednostavna igra iznimno je zabavna. U ovoj igri potrebna je skupina djece. Neka stanu u krug i podignu ruke. Počnite s jednim igračem koji svojom desnom rukom mora uhvatiti ruku igrača s druge strane kruga, a lijevom rukom nečiju drugu ruku. Provjerite jesu li svi držali ruke s različitim igračima. 

Onda ih, bez prekidanja kruga, moraju otpetljati. Igra je gotova kada su svima ruke slobodne i stoje u krugu kao na početku. 

5. Gradnja s igračkama

Dajte djeci različite kocke i pustite ih da grade što god žele. Gradnja s igračkama pruža brojne mogućnosti eksperimentiranja koje od djece zahtijevaju razmišljanje i razvijanje kreativnih rješenja kako bi se osigurao funkcionalan dizajn, piše Mom Junction. 

Možete ih zamoliti da probaju napraviti neki izazovniji dizajn, poput nekog stvorenja s više ruku ili dvije kule koje su spojene mostom. Promatrajte ih kako razmišljaju dok pokušavaju smisliti rješenje koje će funkcionirati.

6. Potraga za blagom

Potraga za blagom igra je u koju se može uključiti cijela obitelj. Možete zadržati koncentraciju djece tijekom cijele igre ako im kažete da će na kraju nešto osvojiti. Dajte im natuknice i zagonetke koje će ih potaknuti na razmišljanje izvan okvira i na korištenje svojih vještina analize problema kako bi pronašli blago.

Evo nekoliko zagonetki koje možete uključiti u igru:

  • Moj posao je stati na kraj vašem snu. Činim to zvučnim signalom, zujanjem ili glazbom. (Odgovor: budilica)

  • Nemam lice ni ruke, ali imam šake koje se kreću ujednačenim tempom. (Odgovor: sat)

  • Pun sam mekog perja, i sasvim je nemoguće da spavaš bez mene. (Odgovor: jastuk/deka)

  • Iskoristi me da ti u trenu očistim auto ili da napojim biljke. (Odgovor: crijevo za vodu)

7. Labirint

Labirinti su zabavni i sigurni za djecu svih dobnih skupina. Kada djeca rješavaju labirinte, to ih potiče na razmišljanje. Ova aktivnost poboljšava njihove motoričke sposobnosti, vještine promatranja, osjećaj za smjer i vještine rješavanja problema, piše Mom Junction.

Zahvaljujući čestom igranju ove igre, djeca će postati sve bolja u pronalaženju izlaza. Ako se ispostavi da vrlo lako rješavaju jednostavne labirinte, pronađite složenije primjere na internetu i pustite ih da se zabavljaju. 

8. Čitanje knjiga

Čitanje jako pozitivno utječe na djecu. Jedna od tih dobrobiti je razvijanje sposobnosti za rješavanje problema. Kada djeca čitaju priče, susreću se s raznim likovima i ulogama iz knjiga. Vrlo često se i povežu uz te likove. Zato, kada budu suočena s nekim problemom, pitajte ih kako bi ih njihov omiljeni lik riješio. Potaknite ih da smisle različita rješenja i raspravite o mogućim ishodima svakog od njih.

9. Zagonetke

Jedna od najboljih aktivnosti za rješavanje problema za djecu su zagonetke. Mogu se pronaći s različitim razinama težine. Ovisno o dobi djeteta, odaberite odgovarajuće zagonetke. Zadajte im zagonetku i dajte da analiziraju problem i pitanje, pronađu različite načine rješavanja i pustite ih da dođu do rješenja. Ova aktivnost će im pomoći u poboljšavanju njihovih vještina kritičkog razmišljanja, motorike i koordinacije, piše Mom Junction. 

10. Kreativnost kroz umjetnost

Uključivanje umjetnosti i rukotvorina još je jedna zabavna aktivnost koja će djeci pomoći u razvijanju vještina rješavanja problema. Dajte djetetu različite materijale koji se nalaze po kući i dopustite mu da pusti mašti na volju. Recite mu da smisli različite uzbudljive kreacije ili popravi igračke ili naprave. Dopustite mu da radi samostalno i usmjerite ga samo ako nema nikakvu ideju. 

Pročitajte više