12 činjenica koje bi roditelji čija djeca nisu alergična na hranu morali znati

Foto: Instagram/123rf

UČESTALO se piše o sve većem broju alergične djece, no iako brojka evidentno jest sve veća, čini se da to nije nikako utjecalo na svijest onih čija djeca nisu alergična,- posebno na hranu. I unatoč porastu broja alergične djece i uopće toga što se o svemu tome puno više priča, roditelji koji moraju doslovno paziti na svaki zalogaj svog djeteta i dalje se osjećaju vrlo usamljeno u društvu koje najčešće ne razumije zašto njihova djeca ne smiju pojesti malo smokija, „ma malo peciva, samo mali jogurt, pa mama, jedan bombon – ma što će im biti od samo malo?!“. 

A mnogima je samo malo katkad i pitanje života ili smrti, zbog čega je mama Denise Stark odlučila napisati ovaj tekst kako bi barem nekome mogla otvoriti oči oko ovog jako važnog zdravstvenog pitanja. 

I zato se roditelji alergične djece toliko puno brinu o njihovoj prehrani, dok svi ostali koji ne razumiju u svemu tome često vide samo pretjerivanje prerevnih i bez potrebe zabrinutih roditelja. 

Ni ne znaju koliko bi svi ti roditelji željeli da njihovo dijete može zaista bez brige pojesti sve što se ponudi u parkiću i na dječjem rođendanu. Pa čak i s poda.  

Bez pretjerivanja, to je zaista jedna vrlo važna tema za svakog roditelja i zato svima vama čija djeca mogu biti toliko slobodna i pojesti sve što im se svidi, oni imaju štošta poručiti. 

Prvo i osnovno, toliko im je žao vlastite djece da im stvarno ne treba, nikome od njih, da ih se još tako slabo razumije u cijeloj toj priči.  

1. Mi ne želimo biti neljubazni prema vama. 

2. Nije nam namjera pokvariti ničiji dječji rođendan. 

3. Ne, alergije nisu tek mit. 

4. Njihov lijek je zaista samo za hitne slučajeve. 

5. Nama nije uvijek jednostavno biti spontan. 

6. Mi se užasno osjećamo kada vidimo drugu djecu kako slobodno uživaju  u hrani. 

7. Mi smo zabrinuti da naša djeca jako pate zbog toga što ne smiju jesti kao i drugi. 

8. Osim hrane još se strašno moramo brinuti i zbog kukaca, što nas ljeti čini posebno zabrinutima. 

9. Kada se raspitujemo o tome gdje će nam dijete biti i što će jesti – to nije zato što se volimo isticati i dramatizirati. 

10. Ne zna nitko od kuda je stigla ta alergija i nitko ne može reći da je to zbog nečega što je mama jela u trudnoći. 

11. Alergija na kikiriki stvarno nije jedina alergija koja postoji. 

12. Dovoljno nam je teško što svom djetetu moramo doslovno oteti vaš smoki iz ruku, pa nam se baš ne da ulaziti u prevelike rasprave. Jednostavno shvatite - dijete je alergično i bok. To bi vam trebalo biti dovoljno da prestanete i dalje nuditi i pokušali prevariti roditelja samo da biste djetetu koje eto "očito želi" ponudili malo te hrane. 

 

Pročitajte više