8 čudnih stvari koje se u trudnoći događaju vašem tijelu, a vi nemate pojma

Foto: Pexels

PONEKAD se čini kako trudnoća traje predugo, što budi našu prirodnu znatiželju o onome što se događa u tijelu žene u kojoj devet mjeseci raste novi život.

Mnoge žene su upućene u trudnoće svojih prijateljica ili članova obitelji, ali ne mogu točno znati o čemu se radi sve dok i same ne budu u drugom stanju, piše Cosmopolitan.

Ispostavilo se da tijelo u tom razdoblju prolazi kroz brojne čudne promjene o kojima do sada nismo ništa znali pa je Cosmopolitan razgovarao s dr. Kim Clugston, stručnjakom za plodnost, kako bi umirio buduće trudnice i objasnio što mogu očekivati tijekom trudnoće. Ovih osam promjena neće vas zaobići:

1. Glas se mijenja

Trudnoća uzrokuje porast estrogena i progesterona koji utječu na gotovo sve dijelove ženskog tijela, uključujući kapacitet pluća, kontrolu mišića i povećanje tjelesne tekućine. Sve ove promjene mogu dovesti do oticanja glasnica, što znači da trudnice mogu izgubiti sposobnost postizanja visokih tonova, ali mogu pogoditi one niže.

Promjene tijekom trudnoće također znače da su krvne žile krhke i postoji mogućnost pucanja pa bi se možda trebale kloniti karaoka, pogotovo ako pjesme zahtijevaju neke visoke tonove.

2. Kosti slabe

Vaše tijelo se mora pripremiti za porod, a to se postiže oslobađanjem hormona zvanog relaksin. Izlučivanje ovog hormona potiče odvajanje stidne kosti u sredini, što omogućava opuštanje mišića maternice zajedno s hrskavicom koja drži sve kosti zajedno.

Taj proces predstavlja način na koji se tijelo priprema za porođaj. Loša strana je što ovaj hormon može utjecati i na druge zglobove u tijelu i to je jedan od razloga što trudnice osjećaju bol u zglobovima i leđima.

3. Sjećanje je mutno

Mnogo trudnica je izjavilo kako tijekom trudnoće brzo zaboravljaju određene stvari. Taj se fenomen naziva "baby mozak", ali još uvijek nema znanstvenih dokaza da on zapravo postoji. Mnoge studije nisu uspjele pronaći razliku u pamćenju trudnica i žena koje nisu trudne pa vjeruju da se maglovito pamćenje javlja kod žena koje su zaboravne i kada nisu trudne, ali je to izraženije u trudnoći.

4. Potpuno ste natečeni

Kada ste trudni, ne raste vam samo trbuh. Osjećaj nadutosti kod trudnice i natečenost u predjelu čitavog tijela vrlo su česti kod trudnica, a uzrok ovome je višak tekućine koji se zadržava u tijelu.

Natečenost može biti uzrokovana i porastom progesterona koji uzrokuje opuštanje glatkih mišića, što usporava probavu kako bi hranjive tvari mogle hraniti dijete u razvoju. Ovo rezultira nakupljanjem viška plinova, a to dovodi do natečenosti.

5. Dlake su svuda

Mnoge trudnice se sučeljavaju s ubrzanim rastom dlaka, pogotovo u predjelu lica, grudi, trbuha i ruku. Nema potrebe za panikom, sve je to zbog pojačanog izlučivanja muških hormona iz jajnika i placente koji će se smanjiti nakon poroda. Nije porast svih dlaka nepoželjan jer, pored neželjenih, događa se i brži rast kose koja postaje gušća i lepršavija.

6. Loš zadah

Loš zadah je još jedna nuspojava trudnoće. Smatra se da je loš zadah posljedica promjena hormona tijekom trudnoće koje mogu uzrokovati upalu i povećanje bakterija u ustima, što na kraju izaziva loš zadah ili krvarenje desni. Obavezno redovito posjećujte svog stomatologa tijekom trudnoće.

7. Svrbi vas trbuh

Kada se koža brzo širi, ona postaje suha i svrbi, a nekad dolazi i do pojave strija. Ovaj fenomen može biti vrlo neugodan, ako želite spriječiti svrbež ili ga ublažiti, pokušajte se okupati mlakom vodom i namazati kožu hidratantnom kremom ili uljem prije nego što se ona potpuno osuši.

8. Plava rodnica

Samo jedna u nizu promjena koje se pojavljuju u rodnici tijekom trudnoće je promjena njene boje. Uobičajeno je da vagine tijekom trudnoće dobiju plavkastu boju zbog povećanog protoka krvi. Ova boja se javlja tijekom prvih šest tjedana trudnoće, ali ne brinite, nakon poroda vratit će se u normalnu boju.

Pročitajte više