Američko istraživanje: Sigurnosne ograde mogu biti uzrok nezgoda kod djece

Video:CBS

UGRADNJA dječjih ogradica na vrh stuba jedan je od prvih poteza koje mnogi roditelji naprave kako bi prilagodili dom za dijete te uklonili opasnost od pada.

Međutim, novo istraživanje pokazuje da i takve ograde mogu biti uzrok nesreća, osobito ako su nepropisno postavljene ili ugrađene na krivim mjestima. Djeca se najčešće ozljeđuju padom kroz ogradu i pri pokušajima penjanja preko nje.



Associated Press javlja da u SAD-u 1800 djece godišnje zatraži liječničku pomoć upravo zbog nezgoda uzrokovanima sigurnosnim ogradama za djecu, kao i da ne postoje standardi za izradu te sigurnosne opreme.

U istraživanju su analizirani bolnički podaci o uzrocima nezgoda djece do šest godina, i to sve od 1990. godine. Ozljede uzrokovane ogradama variraju prema dobi djeteta, a najčešće su ozlijeđeni dječaci. Ipak, većina ozljeda nije bila teška. Istraživanje je objavljeno ovoga tjedna u časopisu Academic Pediatrics, a proveli su ga znanstvenici na čelu s Larom McKenzie iz Nationwide Children's Hospital.

U istraživanju se ističe kako se trebaju uložiti veći napori u promociju pravilnog korištenja, osigurati sigurnost prilikom dizajniranje te povećati svijest o preporukama za korištenje sigurnosnih ograda ovisno o dobi djeteta.

Pročitajte više