Četiri mita o bebama

Foto: Shutterstock

NAJVIŠE mitova i "bapskih priča" povezano je upravo s bebama. Neki od njih su se pokazali točnima, ali većina ih je tu kako bi mladim roditeljima stvorila paranoju i priuštila dodatne razloge za nesanicu. Mi smo odlučili raskrinkati četiri mita koja se najčešće spominju kad su bebe u pitanju.

1. Beba mora kakati barem jednom na dan

Roditelji odmah pomisle da njihova beba pati od zatvora i poremećaja probave ako jedan dan ne napuni pelenu. Činjenica je da je normalno da bebe do trećeg mjeseca života kakaju svakih tri do pet dana.

2. Bebe se trebaju kupati svaki dan

Istina je da svakodnevno kupanje uklanja vlagu s osjetljive bebine kože čime ona postaje suha i iziritirana. Uz to sjedenje u vodi sa sapunom može prouzročiti urinarne infekcije kod djevojčica. Važno je da "pelensko područje", dio oko vrata i ostalih pregiba budu uvijek suhi, a kupanje obavljajte dva do tri put tjedno.

3. Bebe koje ranije naprave prekretnicu su darovite

Ako je beba sjela, preokrenula se na bok, prohodala ili progovorila prije vremena ne znači da će u budućnosti biti Nobelovac. Zapravo to ne znači ništa. Bebe stvari čine onda kada su za to spremne, a ne kao izraz svoje genijalnosti. Nekada preuranjene reakcije mogu ukazivati da nešto nije u redu, kao kad primjerice prije 18 mjeseci vidimo da li je dijete ljevak ili dešnjak, jer bi do te dobi ono trebalo podjednako koristiti obje ruke..

4. Dodirivanje mekanog dijela na glavi djeteta može oštetiti mozak


Fontanela ili mekana točka na prednjoj strani bebine glave djeluje zastrašujuće za neke roditelje, ali pedijatri naglašavaju kako je mozak na tom području prilično dobro zaštićen. Fontanela se potpuno zatvori u dobi od 1 godine, dok se mekani mali dio na stražnjoj strani glave zatvori u dobi od dva do tri mjeseca.

Pročitajte više