Deveti tjedan: Beba više nema repić, ali zato ima veću glavu

Foto: Shutterstock

U DEVETOM je tjednu mnogo toga na djetetu već razvijeno, dok se druge stvari tek počinju formirati.

Beba

Produžetak leđne moždine nalik repiću gotovo je potpuno nestao. U ovoj je fazi djetetova glava dosta velika pa u usporedbi s tijelom, što se može vidjeti na ultrazvuku. Embrij je dugačak oko tri centimetra.

Formirao se nos pa se može raspoznati djetetov profil, a razvili su se i očni kapci, što će postati vidljivije u sljedećih nekoliko tjedana.

Nastavlja se razvijati probavni sustav, produžuju se crijeva i formira anus. Ovoga tjedna počinje i razvoj unutarnjih i vanjskih spolnih organa.

Počinje razvoj zubi koji će niknuti kada dijete bude staro nekoliko mjeseci. Posteljica je potpuno razvijena pa se može započeti i s proizvodnjom hormona.

Mama

Još uvijek se osjećate umorno, možda imate mučnine i vrtoglavice i natečene grudi, ali ni po čemu drugome se još ne može primijetiti da ste trudni. Ovo je vrijeme za učenje i pripremanje na ono što vas čeka pa nabavite koju dobru knjigu o trudnoći, porodu i djeci i počnite je čituckati.

Tata


S obzirom na to da vam se partnerica vrlo lako umara, preuzmite odgovornost za više kućanskih poslova te joj pomozite po kući. Ako već imate djece, posvetite im više pažnje kako bi vaša trudnica imala više vremena za odmor.

Pročitajte više