Djeca željna pažnje: kako se nositi s njima?

Foto: Shutterstock

SVA djeca trebaju pažnju, ali neka traže više pažnje od ostale djece i s tim se ponekad teško nositi. Donosimo vam nekoliko savjeta kako se 

 
pobrinuti da dijete željno pažnje dobije što treba, a da to ne utječe na cijelu obitelj.

1. Pokušajte shvatiti što se krije iza djetetova ponašanja
 
Kada vaše dijete traži pažnju za to obično postoji razlog koji ne mora uvijek biti logičan. Možda se dijete osjeća izgubljeno u vašem pretrpanom dnevnom rasporedu ili je ljubomorno na novo dijete u obitelji. Nije važno kako vi vidite stvari, jer ako vaše dijete misli da ne dobiva dovoljno pažnje, ono će učiniti sve što može da to promijeni.

2. Pratite uzroke koji potenciraju pojavu  ovakvog ponašanja
 
Većina djece obično ima uzorak ponašanja. Bez obzira da li se to događa svaki put kada ste na telefonu, kada se bavite s drugim djetetom ili kada ne dozvoljavate djetetu nešto što želi, sve su to pokretači ovakvog ponašanja. Jednom kada otkrijete što uzrokuje neželjeno ponašanje, možete poraditi na tome kako olakšati situaciju za vas i za dijete. 

3. Imajte na umu djetetove godine
 
Iako možete doći u iskušenje da kažete "Zašto se tako ponašaš?" kada vas dijete povlači, prekida ili ima ispade, morate znati da je ponekad normalno da dijete u određenoj dobi traži vašu pažnju. Za djecu od 2 do 5 godina to je potpuno normalno ponašanje, iako vas ponekad može izludjeti.
 
4. Razgovarajte s djetetom
 
Bez obzira radi li se o normalnom ponašanju ili ne, svejedno trebate istaknuti kada je neko ponašanje neprihvatljivo. Sjednite s djetetom i pokušajte mu objasniti zbog čega to što radi nije u redu. 
 
5. Ne dajte se navući na davanje negativne pažnje
 
Imajte na umu da je za dijete sva pažnja ista. Lako je navući se i započeti svađu s djetetom ili reagirati na njegovo negativno ponašanje. Ako ono što radi nije negativno ili destruktivno, pokušajte ga ignorirati. Ako morate reagirati, pokušajte sa što manje riječi, budite smireni i udaljite se od dalje rasprave. 
 
6. Ignorirajte grižnju savjest
 
Roditeljstvo i osjećaj krivnje idu ruku pod ruku. Mame kažu kako se osjećaju krive zbog raznih stvari kada su njihova djeca u pitanju, uključujući i činjenicu da ne provode dovoljno vremena s njima. Na žalost, izazvati osjećaj krivnje kod roditelja nešto je u čemu su djeca jako dobra. Ako vaše dijete željno pažnje igra na kartu krivnje, ostanite jaki. Reagirajte na ponašanje tako što djetetu nećete dozvoliti da vidi da je pronašao vašu Ahilovu petu.

7. Pokušajte povećati količinu pozitivne pažnje
 
Ako djetetu dajte pažnju i u situacijama kada je ne traži, ono će shvatiti da se ne treba gurati u vaš raspored i da ćete uvijek naći vremena za njega. Tako ćete smanjiti negativno ponašanje vezano uz traženje pažnje. 

8. Postavite granice ponašanja
 
Neka ponašanja su samo iritantna, dok druga mogu biti potpuno neprihvatljiva. Ako vaše dijete želi da pažnja svih u kući bude usmjerena na njega, vrijeme je da postavite granice. Pokušajte razviti neverbalni znak kojim ćete djetetu dati do znanja da je pretjeralo. .

Pročitajte više