Jesmo li zbog pametnih telefona lošiji roditelji?

Foto: Shutterstock

VRIJEME obroka oduvijek je posvećeno obitelji. Novo istraživanje pokazalo je da su pametni telefoni poremetili tu tradiciju.

Znanstvenici su promatrali više od 50 skupina obitelji te primijetili da je značajan broj odraslih u to "obiteljsko vrijeme" preokupiran pametnim telefonima.

"Različita istraživanja već desetljećima pokazuju nam da je komunikacija licem u lice važna za kognitivan, jezični i emocionalni razvoj. Prije nego što su postojali mobilni telefoni, vrijeme obroka služilo je upravo za takvu komunikaciju", objasnila je autorica istraživanja dr. Jenny Radesky, razvojno-bihevioralna pedijatrica u Bostonskom medicinskom centru.

Znanstvenici promatrali obitelji u restoranima

Istraživanje je provedeno promatranjem skupina koje su uključivale barem jedno dijete i jednu odraslu osobu u restoranima brze prehrane u Bostonu. Promatrano je 55 skupina. 40 roditelja izvadilo je svoje mobilne telefone tijekom obroka. 16 je cijelo vrijeme tipkalo i gledalo na telefone, čak tijekom jedenja i razgovaranja s djecom. Devetero ih je povremeno gledalo na mobitel. Ostali su izvadili telefone na stol, ali ih naizgled nisu koristili, a 15 ih uopće nije izvadilo telefon.

Nejasno je koliko roditeljsko korištenje pametnih telefona utječe na razvoj djece, kao ni radi li se o negativnom, pozitivnom ili neutralnom utjecaju.


Jedna od ključnih stvari na koju bi ta navika mogla utjecati jerst razvoj djetetova rječnika. "Najvažniji faktor za razvoj djetetova rječnika jest razgovor. Vrijeme obroka važno je jer se u to vrijeme razgovara, a ako vas je usisao telefon, to je izgubljena prilika", ističe dr. Rahil Briggs, bihevioralni pedijatar iz Medicinskog centra Montefiore u New Yorku. Ističe da bi ova nova navika mogla utjecati i na socijalne, emocionalne i konverzacijske vještine djeteta.

"Ono što me zapravo brine jesu djeca koja su prihvatila taj nedostatak komunikacije. Izgledaju kao da u već odustala", dodao je.

 

Pročitajte više