Kada je dijete spremno za kućnog ljubimca?

Foto: Shutterstock
 
VEĆINA djece ljubimce dobije na poklon prije nego su doista spremni za brigu o tom malenom stvorenju. Tada najčešće ljubimac bude prepušten roditeljskoj brizi. Kako bi to izbjegli, potrebno je mnogo toga odvagnuti prije nego odlučite posvojiti još jednog člana obitelji, jer ljubimci upravo to i jesu, bića koja zahtijevaju brigu, vrijeme i ljubav. Ako mislite da toga nemate dovoljno, ne upuštajte se u kratkotrajne avanture s kućnim ljubimcima samo zato što je dijete izrazilo želju za time. 
 
Ljubimci su odlični u podučavanju djece odgovornosti i brige za druge, no prije nego dopustite djetetu ljubimca, odgovorite na sljedeća pitanja:
 
Koliko je dijete dobro u obvezama koje trenutno ima?
 
Ako vaše dijete rado pomaže, dobro uči i savjesno je, velike su šanse da će dobro brinuti i o kućnom ljubimcu.
 
Koliko je dijete svjesno odgovornosti koja dolazi s kućnim ljubimcem?
 
Svakako provjerite shvaća li dijete da životinja ne može završiti na ulici ako i kada mu dosadi. Osim toga, to je višegodišnja odgovornost na koju pristaje.
 
Provjerite je li dijete alergično
 
Ako je potrebno, savjetujte se s pedijatrom jer se alergije najčešće javljaju u kontaktu s krznenim životinjama koje su ujedno najčešći izbor za kućne ljubimce.
 
Koliko vaša obitelj putuje?
 
Ako vas često nema kod kuće, ovo bi moglo biti presudno pitanje. Ako ne biste željeli da ljubimac putuje s vama, svaki puta biste morali osigurati čuvanje za vašeg ljubimca.
 
Djeca mlađa od pet godina nikako ne bi trebala donositi odluke o kućnim ljubimcima, a ujedno se ne preporučuje ni nošenje istih jer kućni ljubimci, osobito ako dio vremena provode slobodni u prirodi, mogu biti prijenosnici mnogih zaraznih bolesti na koje imunološki sustav djeteta još uvijek nije spreman.
 
Djeci starijoj od 8 godina preporučuju se činčile, hrčci i miševi. Zečeve i male gmazove djeca bi trebala imati tek nakon navršenih 10 godina, a velike ptice najbolje bi bilo ostaviti za polazak djeteta u srednju školu.
 
Ako očekujete da dijete snosi potpunu brigu o ljubimcu čak i kada su u pitanju psi i mačke, trebalo bi pričekati navršenih 10 godina. 
 
Koliko pažnje zahtijeva željeni ljubimac?
 
Neki ljubimci, poput pasa i mačaka zahtijevaju mnogo više angažmana od riba, kornjača, ptica ili hrčaka, pa to treba imati na umu. Naravno, što manje brige zahtijevaju, pogodniji su za dijete.
 
Temperament životinje
 
Ako je dijete vrlo živahno, često zaboravlja biti na oprezu i glasno je, treba posebnu pažnju posvetiti i temperamentu željene životinje. Dok je većina maca i malih životinja pogodna za takvu djecu, neke vrste pasa mogu biti suviše nepredvidljive s ovakvom djecom, pa bi ih trebalo izbjegavati ili posebnu pažnju posvetiti dresiranju i prilagodbi psa na obitelj.
 

Pročitajte više