Kako izbjeći i ublažiti pelenski osip?

Foto: Shutterstock

PELENSKI je osip uobičajen kod beba i vrlo ćete ga lako primijetiti. Uočljivi su crvenilo i suha, ali sjajna koža. Osip djetetu smeta, posebice ako ga neko vrijeme ostavite u mokroj peleni.

Uzroci su brojni, a najčešćima se smatraju nemijenjanje pelena često koliko bi trebalo, zbog čega vlažnost iz izmeta iritira nježnu dječju kožu, te trljanje pelene o kožu. Iritaciju mogu izazvati i kemikalije iz vlažnih maramica, dok neki roditelji pojavu osipa povezuju s konzumiranjem neke namirnice. Osim što je neugodan i bebama smeta, treba imati na umu da je oštećena koža podložnija bakterijama i gljivicama kojih u izmetu ima pregršt. Osipu su najpodložnija djeca od osam do deset mjeseci starosti.

Kako smanjiti vjerojatnost pojave pelenskog osipa?

1. Često mijenjajte pelenu


Novorođenčetu pelenu treba mijenjati svaka dva do tri sata te, ako dođe do velike nužde - odmah. Ovo pravilo o velikoj nuždi vrijedi i za veće bebe. Dijete ne smije ostati ukakano. Kada primijetite da se pokakalo, odmah promijenite pelenu. Kod novorođenčadi se to događa dosta često, ali nemojte biti lijeni.

2. Promijenite marku pelena

Ako vam dijete često ima pelenski osip, pokušajte s drugim proizvođačem pelena, naravno, ako koristite jednokratne pelene. Možda će osjetljiva guza vašega mališana bolje podnijeti neke druge pelene.

3. Dobro obrišite i operite pelensko područje

Pazite da uklonite sve ostatke izmeta koji se možda uvukao u nabore kože, kao i da prebrišete čitavo područje koje bilo prekriveno urinom. Kako vlažne maramice nerijetko sadrže parfeme i druge kemikalije koje mogu pogoršati osip, najbolje je dijete obrisati gazom ili blazinicom namočenom običnom vodom. Vlažne maramice ostavite za slučaj nužde kada ste u pokretu i nemate pristup vodi, blazinicama, posudi i sl. Na tržištu su se pojavile i neparfimirane vlažne maramice pa možete pokušati i s njima.

4. Upotrebljavajte kremu za guzu

U narodu često nazivana "guzmast" dobro dođe kao prevencija osipa. Možete odabrati neku u trgovini, a možete kupiti i onu koju spravljaju magistre u ljekarnama i koju iskusne mame rado preporučuju.

5. Dobro isperite platnenu pelenu

Ako djetetu stavljate platnene pelene, pazite da ih dobro isperete i operete. Kada ih perete, u perilicu možete dodati malo octa za vrijeme ispiranja, što će pomoći u otklanjanju lužnatih tvari koje iritiraju kožu.

Pročitajte više