Želite odgojiti sretniju djecu? Ove navike dovode do izvanrednih rezultata

Foto: Pexels

AKO imate djecu, jedan od najboljih načina za postizanje zdrave ravnoteže između posla i privatnog života jest osjećaj da ste uspješni kao roditelj te da pomažete svojoj djeci da budu sretna, ispunjena, neovisna i uspješna. Kako to ostvariti?

Istraživači godinama pokušavaju pronaći odgovor na to pitanje. Iako treba uzeti u obzir individualne razlike, autorica knjige The Life Project, Helen Pearson, tvrdi da sedam roditeljskih ponašanja čini najveću razliku.

  1. Razgovarajte sa svojom djecom i slušajte ih.
  2. Toplo reagirajte na svoju djecu.
  3. Dijelite svoj ambicije za njihovu budućnost.
  4. Učite ih slovima i brojevima.
  5. Vodite ih na izlete.
  6. Čitajte im i potičite ih na čitanje uz užitka.
  7. Uspostavite rutinu vremena za spavanje i pridržavajte je se.

"Provodite vrijeme s djecom i stremite kvaliteti. Isto vrijedi i za čitanje djeci. Krenite s time dok su mala, a kasnije ih potičite da čitaju iz užitka", izjavila je Pearson koja je proučavala najdugotrajnije istraživanje ljudskog razvoja na svijetu u kojem je sudjelovalo više od 70.000 roditelja i djece.

"Studija provedena na više od 160.000 odraslih iz 31 zemlje otkrila je da čitanje u djetinjstvu razvija zavidne vještine pismenosti, matematike te korištenja tehnologije za komunikaciju, prikupljanje i analizu informacija", pojasnila je.

Podaci također pokazuju da djeca koja čitaju iz užitka do dobi od 10 godina imaju veću vjerojatnost da će biti bolja u školi, ne samo u jezicima, već i u predmetima poput matematike tijekom ostatka svog obrazovanja.

Što se spavanja tiče, studija iz 2011. objavljena u časopisu Sleep Medicine otkrila je da neredoviti odlasci u krevet mogu poremetiti prirodne tjelesne ritmove i uzrokovati nedostatak sna te potkopavati sazrijevanje mozga i sposobnost reguliranja određenih ponašanja.

Pročitajte više