Kako odgojiti dijete koje voli čitati?

Foto: Shutterstock

PROBLEM modernog doba nije samo što knjige sve češće zamjenjuju pametni telefoni ili tableti, već to što djeca sve manje čitaju, iako je štivo za djecu vrlo lako čitati i dostupno je i u digitalnom obliku. Sve rjeđe djeca sama osjete potrebu da žele čitati o tematici koja ih zanima. Kako odgojiti dijete da bude mali ljubitelj knjiga kada nauči čitati?

Donosimo vam nekoliko tajni:

Pričajte djetetu o vašim omiljenim knjigama iz djetinjstva

Posjetite s djetetom lokalnu knjižnicu. Pričajte mu o svojim omiljenim knjigama, ali i predložite neku novu, moderniju literaturu ako mislite da ćete dijete tako lakše zainteresirati. Bez uključenosti roditelja mala je vjerojatnost da će dijete zavoljeti čitanje.

U trgovačkim centrima ne zaobilazite trgovine s knjigama

Neka djetetu postane normalan dio kupovine i posjet knjižarama. Uvijek se može pronaći nešto na akciji, a ova rutina djetetu će ostati u navici i kada odraste. Uostalom, bolje da odvojite novac na knjige nego slatkiše, zar ne?

Obratite pozornost na knjige za koje dijete pokazuje zanimanje

Obično djeca na početku njihove čitalačke karijere pokazuju najveće zanimanje za knjige o životinjama i prirodi i to je sasvim normalno. Takvo lako štivo shvatljivo im je i najbolji je početak. Naravno, kada se nađete u prilici sugerirajte djetetu i ostalu tematiku koja bi ga mogla zanima.

Nije sve u knjigama

Nećete samo knjigama potaknuti dijete na čitanje. Kako bi manju djecu zainteresirali za knjige bit će potrebno mnogo više. Rana pismenost i ljubav prema knjigama može se poticati i lutkama, pjesmama i odlascima u knjižnicu za promocije knjiga za djecu. Knjige i slikovnice uz koje dolaze besplatne naljepnice ili poster s omiljenim likom odličan su izbor za početak.

Crtanje pročitanog

Prije nego dijete nauči čitati, odnosno u fazi kada će to još uvijek biti vaš dio posla, dobro je provjeriti doživljava li vas dijete tako što će te svaki puta nakon čitanja zajedno nacrtati neki lik ili scenu iz pročitanog štiva. Ovako će dijete razvijati svoju koncentraciju, ali i logičko razmišljanje.

Predstave utemeljene na knjigama za djecu

Radnja omiljene djetetove knjige se prikazuje u obližnjem kazalištu? To svakako ne smijete propustiti. Kazalište je još jedan način na koji će dijete širiti ljubav prema umjetnosti.

Budite moderni

Nije sve u papirnatom izdanju, ponekad će dijete pokazati mnogo veće zanimanje ako preuzmete neke zanimljive aplikacije za čitanje. Većina njih je besplatna, a osim povremenog čitanja kod kuće ovo je odličan izbor kod dugih putovanja.

Pročitajte više