Kako pomoći prerano rođenim bebama u razvoju?

Foto: Shutterstock
 
MNOGO je stvari kojima roditelji mogu potaknuti pravilan rast i razvoj svoje bebe, no prvo na popisu je da se opustite i ostavite zabrinutost iza sebe.  Većina roditelja prerano rođenih beba najčešće strahuje mnogo više nego što je to potrebno. Najčešći strah je da se dijete neće razvijati poput njihov vršnjaka koji nisu prijevremeno rođeni.
 
Nedonoščad osjeća stres, smirena i normalna rutina na koju se dijete postepeno navikava najbolje je okruženje za razvoj bebe. Svako dijete je jedinstveno i razvija se drugačije, pa nemojte ako primijetite da se beba razvija drugačije ili sporije od drugih odmah to pripisivati prijevremenom rođenju. Neke bebe su pričalice, neke vole šutjeti, neke obožavaju plakati, dok se druge neprestano smiju. 
 
Većina beba rođenih prije termina do navršene 2 godine bude jednako razvijeno poput vršnjaka koji nisu rođeni prije vremena. Najgori osjećaj roditeljima je da ne mogu baš ništa učiniti, već samo čekati. Zato vam donosimo nekoliko stvari koje možete učiniti kod kuće, a mogle bi pomoći vašem djetetu u razvoju.
 
 
Bebama treba mir i tišina. U bolnici je to vrlo teško postići, mnogo ljudi juri na sve strane i šaputanje tada postaje žamor. Osigurajte djetetu mir i tišinu kada dođe doma. Pozadinska buka može pretjerano stimulirati bebu, pa se neće moći odmoriti.
 
Kada pokušavate uspostaviti komunikaciju ss bebom imajte na umu da bi se beba trebala usredotočiti samo na jednu stvar u isto vrijeme. Previše poticaja i stimulacije može biti štetno i usporiti djetetov napredak.
 
Komunikacija je najvažnija, bez obzira na to što još uvijek nije obostrana. Pričajte djetetu, gledajte ga u oči, pjevajte i mazite se. 
 
Imajte na umu da dijete ne može dugo biti koncentrirano. Male bebe trebaju puno sna, osobito prijevremeno rođene bebe. Mozak se za vrijeme spavanja najsnažnije razvija.
 
Kontakt kožom na kožu oduvijek je poznat kao najbolji način maženja s djetetom.Dijete će se uz vas umiriti, vrlo često i zaspati. 
 
Vodite računa o bebinom hranjenju, spavanju, punjenju pelene i ponašanju kada je beba budna.

Pročitajte više