Kako potaknuti razvoj nedonoščadi?

Foto: Shutterstock

POSLJEDNJE istraživanje pokazalo je kako nedonoščad koja je bila izložena razgovoru odraslih od prvih dana ima mnogo bolje jezične vještine, osobito u prvih 18 mjeseci kada je razvoj najizraženiji. Poznato je kako komunikacija s bebama doista ubrzava bebin razvoj, no sada su prvi puta ovakva testiranju provedena na nedonoščadi koji vrlo često imaju problema s govorom.

Prerano rođene bebe najčešće su u svojim prvim danima (ponekad i mjesecima) izložene zvukovima aparata oko sebe, ali ne i izravnom ljudskom glasu. Na uzorku od 36 prijevremeno rođenih beba dokazano je kako su bebe koje su bile izložene samo 100 dodatnih riječi po satu pokazale znatno bolji napredak u govoru i komunikaciji.

Upravo ovo istraživanje pokazalo je kako teorija da djetetu treba što više pričati, bez obzira na to što vas još ne razumije nije samo pusta priča već činjenica popraćena dokazima. Dodavanje dodatnih 100 riječi  u jednom satu je vrlo jednostavno. Ako gubite inspiraciju za pričanje, uvijek možete ubaciti neku pjesmicu, ponovite nekoliko stihova, opišite djetetu kako ste spavali ili kakav vam je dan bio.

Iako je ponekad vrlo teško nositi se s njegom prerano rođenog djeteta, osobito ako se kod kuće morate brinuti o starijem djetetu, dokazi koji pomažu nedonoščadi u razvoju kao što su kontakt kožom na kožu i razgovor s bebom ne zahtijevaju cjelodnevnu njegu ako niste u mogućnosti biti uz dijete, a dokazano pomažu bebama nadoknaditi zaostatak u razvoju.

Pročitajte više