Kako preživjeti rad u smjenama? Organizacija prehrane, spavanja i obiteljskog života

Foto: Shutterstock

RAD u smjenama teško pada i tijelu i umu, a ako imate djecu, potrebne su zavidne sposobnosti i potpora bližnjih kako biste uspjeli organizirati život sebi i njima.

Takav rad remeti uobičajeni raspored doručka, ručka i večere, a jedenje u različito vrijeme može dovesti do probavnih problema te pomaže debljanju. Dokazano je da ćemo ako jedemo kasno radije posegnuti za slatkišima, nego ako jedemo ranije.

Usprkos tim lošim stranama rada u smjenama koji se često financijski isplati, moguće je ostati zdrav i stabilan. Pokušajte s ovih nekoliko pravila prehrane i spavanja:

Pravila prehrane:


1. Jedite u skladu s dobom dana, a ne vašom smjenom.

2. Ograničite visokoenergetsku hranu u periodu od ponoći do šest sati ujutro.

3. Izbjegavajte velike i teške obroke sat-dva prije odlaska na spavanje. Ipak pojedite nešto lagano kako vas ne bi probudila glad.

4. Ako radite noću, a počeli ste osjećati umor, pojedite obrok bogat proteinima kako bi vam razina šećera u krvi ostala stabilna. Obrok bogat ugljikohidratima uzrokovat će nagli porast glukoze, ali i skori nagli pad pa ćete se ubrzo opet osjećati umorno.

5. Planirajte obroke umjesto da na poslu posežete za brzom hranom kada već pregladnite.

6. Pijte mnogo tekućine, dehidracija uzrokuje pospanost.

7. Obroke si možete pripremiti tako da na početku tjedna skuhate mnogo hrane pa je podijelite po danima i smrznete.

Pravila spavanja:

1. Brigu o djeci organizirajte ne samo za vrijeme noćnih smjena, nego i neposredno nakon, kada se trebate naspavati. Podijelite zaduženja s partnerom, zamolite za pomoć bake i djedove. Umorni i živčani neće biti mnogo od koristi vašem mališanu.

2. Nakon noćne smjene pokušajte doručkovati što prije kako biste tijelu dali vremena da probavi obrok prije nego što zaspite. To je garancija kvalitetnijega sna.

3. Izbjegavajte kofein u drugoj polovici noćne smjene jer vam može poremetiti san nakon smjene.

4. Na povratku doma nosite tamne naočale i izbjegavajte jarko svjetlo. To će pomoći organizmu da se prilagodi drugom ritmu spavanja.

5. Nakon što se iz noćne vraćate u dnevnu smjenu, ili tijekom slobodnih dana, pokušajte ostati budni danju, a spavati noću, kako bi se organizam što prije vratio u normalan ritam.
 

Pročitajte više