Kako vas briga o psu može pripremiti na roditeljstvo?

Foto: Shutterstock

DJECA i psi nisu ni približno isti. Međutim, činjenica je da vas odgajanje štenca može dobro pripremiti na postajanje roditeljom. Što ćete sve naučiti brigom o štencu?

1. Donositi odluke s partnerom

Kada imate psa, o svim važnim odlukama najprije raspravljate s partnerom. Hoćete li dresirati psa i kako? Kako ćete ga disciplinirati? Tko će ga voditi u šetnju i hraniti ga? Raspravom o ovakvim stvarima razvit ćete vještine potrebne za donošenje odluka o odgoju djeteta.

2. Planirati i organizirati dobar raspored

Kada imate psa, ne možete samo otići na putovanje ili kod prijatelja na nekoliko dana. Trebate organizirati čuvanje ili provjeriti je li mjesto na koje idete prikladno za ljubimce. Slično je i s djetetom.

3. Naviknuti se na besane noći

Štenci, kao i djeca, zahtijevaju brigu i tijekom noći. Treba ih izvoditi van na obavljanje nužde, što je čak napornije nego premotati dijete usred noći. Kako pas odrasta, ipak će naučiti mirno spavati.

4. Prilagoditi očekivanja

Psi znaju biti bolesni ili skloni razbolijevanju. Trebat ćete im posvetiti mnogo pažnje i strpljenja te se naviknuti na svakodnevne izazove. Slično kao i s djecom.

5. Naučiti tumačiti neverbalno ponašanje

Naravno, djeca i psi ne pokazuju na isti način kada su gladni ili moraju na zahod, ali zajedničko im je što ni jedni ni drugi ne govore. Važno je stoga imati na umu da je svako dijete individualno te naučiti tumačiti njegove znakove kada vam nešto želi pokazati. Slično je i sa psima.

6. Naučiti se skrbiti o drugom biću

Svako novo biće koje dolazi u vaš doma zahtijeva veća ili manje prilagodbe i promjene. Od namještaja do osiguravanja doma kako se pas ili dijete ne bi ozlijedili. Skrbeći o psu naučit ćete misliti unaprijed te se dobro pripremiti na još zahtjevnije izazove kada dobijete dijete.

Pročitajte više