Koje opasnosti vrebaju iz jajeta?

Foto: Shutterstock

KADA govorimo o negativnim stranama prehrane jajima, mislimo na opasnosti koje vrebaju – kolesterol, salmonela i alergije

Alergija
 
Alergija na jaja, pogotovo na bjelanjke, smatra se najčešćom alergijom djece i odraslih. Ako je beba sklona alergijama ili pak postoji genetska predispozicija za to u obitelji, ne bi joj trebalo davati žumanjke dok ne napuni devet mjeseci.
 
Djeca koja su alergična na jaja često boluju i od astme. Ova alergija najčešće se manifestira na koži, kao koprivnjača, ali simptomi ne moraju biti toliko uočljivi. Mogu se javiti i u obliku oticanja grkljana i upale sluznice nosa, bronhospazma ili konjunktivitisa.
 
Salmonela
 
Najveće promjene u jajetu zbivaju se pod utjecajem mikroorganizama, a najčešće žrtve salmonele su djeca koja se zaraze jedući zagađena jaja koja nisu dovoljno termički obrađena (kuhana ili pečena) ili su korištena sirova.
 
Najopasnije je jesti majonezu, sladoled i termički neobrađene kreme. Vrijeme inkubacije bolesti je od šest do 48 sati, a glavni simptomi su proljev i povišena tjelesna temperatura, bolovi u trbuhu, ponekad i povraćanje.
 
Ukoliko osoba nije preosjetljiva, bolest prolazi sama od sebe. Jaja se kvare zbog svoje poroznosti, jer gube vodu i ugljični dioksid, a u njihovu unutrašnjost prodiru mikroorganizmi.
 
Međutim, čak i jaja sumnjivog porijekla neće imati salmonelu ako se budu kuhala bar osamnaest minuta na 75 stupnja Celzijevih. Salmonela se u frižideru ne razmnožava.
 
Nikada ne pripremajte jela sa sirovim jajima, kreme i file za tortu s pjenom od sirovih jaja, tartar umak sa sirovim jajetom ili kajganu od jaja koja nisu dobro pečena. Izbjegavajte podgrijavanje jela koja sadrže jaja.
 
Ukoliko želite zagrijati jelo pripremljeno s jajima, temperatura treba biti najsličnija onoj na kojoj je jaje kuhano. Kuhinjske krpe koje su došle u dodir sa sirovim jajima dobro operite vrućom vodom i deterdžentom.
 
Ako se jaje razbije, bjelanjak i žutanjak obavezno držite dalje od drugih namirnica i već pripremljenih jela. Ljuske od jaja odmah odložite u smeće. 
 
Life Content

Pročitajte više