Kojim namirnicama poboljšati kvalitetu sperme?

Foto: Shutterstock

ZNANSTVENICI godinama pokušavaju utvrditi razloge problema s plodnošću temeljenih na opadanju kvalitete sperme. Rađena su brojna istraživanja kako bi se utvrdila veza između prehrambenih navika i kvalitete sperme kojima je utvrđeno da je sperma, ako nema drugih problematičnih parametara, kvalitetnija kod muškaraca čija se prehrana sastoji od više voća i povrća bogatih vitaminima, folnom kiselinom, vlaknima, beta karotenom, luteinom, likopenom i selenom, a manje bjelančevina i masti.

Pravilna je prehrana prije svega važna jer snižava krvni tlak koji je jedan od najvećih neprijatelja muške potencije. Često ispijanje alkohola u većim količinama također loše utječe na krvni tlak pa tako i na potenciju. Loša prehrana utječe i na probleme s prostatom, povišen kolesterol i cirkulaciju koji također mogu utjecati na kvalitetu sperme.

Namirnice za bolju spermu

1. Losos

Ova plemenita riba sadrži omega 3 masne kiseline koje pomaže u smanjenju razine LDL-a, tzv. lošeg kolesterola.

2. Lubenica i dinja


Lubenica i dinja sadrže velike količine antioksidanasa koji su značajni za kvalitetu sperme.

3. Rajčica

Ova rajska namirnica bogata je likopenom koji smanjuje rizik od raka prostate, a zdrava prostata pomaže stvaranju kvalitetne sperme.

4. Malomasno mlijeko ili jogurt


Ovakvi mliječni proizvodi bogati su kalcijem i kalijem koji utječu na snižavanje krvnog tlaka i poboljšavaju cirkulaciju.

5. Bobičasto voće

Bobičasto voće poput borovnica, brusnica i malina poznato je po tome što sadrži mnogo antioksidansa.

6. Grah i grašak

Grah i grašak značajno utječu na smanjenje kolesterola. Također, svakodnevno konzumiranje mahunarki smanjuje visoki krvni tlak i to čak do 10 posto.

7. Zob

Zdrava vlakna iz zobi utječu na smanjenje razine lošeg kolesterola.

Pročitajte više