Mali trikovi: Dojenje tijekom nicanja zubi

Foto: Shutterstock

MLADE se mame vjerojatno pitaju kako nicanje djetetovih zubi utječe na dojenje. Mnoge od njih i namjeravaju dojiti samo dok djetetu ne počnu nicati zubi jer se boje da će dojenje postati bolno.

Svako dijete ima drugačije iskustvo s nicanjem zubi. Kod nekih ono ne predstavlja nikakav problem i ne uzrokuje tegobe, dok drugima natiču desni koje ih onda i bole pa iritaciju pokušavaju smanjiti mahnitim dojenjem i stavljanjem u usta svega što im dođe u ruke. Mnoga djeca nastave s dojenjem tijekom tog razdoblja ne samo zato što tako dobivaju hranu, nego i utjehu.

Međutim, može se dogoditi da dijete odbije dojenje s početkom nicanja zubi i to može potrajati nekoliko dana. Pokušajte se izdojiti te ponuditi djetetu mlijeko putem bočice ili male šalice.

Što kada beba počne gristi tijekom dojenja?


Problem može nastati i ako dijete počne koristiti vaše bradavice kao sredstvo ublažavanja boli u desnima pa vas ugrize. Ponekad je majčina bolna reakcija dovoljna da dijete obeshrabri od ponavljanja tog čina, a ponekad se preporučuje uz bradavicu djetetu u usta umetnuti i vršak prsta na mjestu na kojemu je niknuo zub.

Možda ćete moći spriječiti ugrize masiranjem desni prije dojenja. Kako bebe obično počnu gristi kada su već site, to možete shvatiti kao znak da je hranjenje gotovo. Ali ako mislite da nije dovoljno jela, nakon ugriza uzmite pauzu od 15 minuta te nakon toga nastavite s dojenjem. Vaš će mališan ubrzo shvatiti poruku.

Također, pazite da imate dovoljno gumenih grickalica za bebine zube. Posebno će joj koristiti one koje ste malo ohladili u hladnjaku.

Pročitajte više